RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Departementstopp (Frp) kalte universitetsrektor «hun frøkna der»

TITLER OG SLIK: Rektor ved UiT, Anne Husebekk, ble kalt for frøken på oljemessen i Stavanger tirsdag.
TITLER OG SLIK: Rektor ved UiT, Anne Husebekk, ble kalt for frøken på oljemessen i Stavanger tirsdag.
Sist oppdatert:
Foran flere hundre tilskuere. - Det var ubehagelig, sier Anne Husebekk.

Det var under en paneldebatt på den store oljekonferansen ONS 2014 i Stavanger Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet, ble kalt for frøken av en rådgiver i Olje og Energidepartementet, skriver Nordlys.

Seinere samme dag twitret hun om opplevelsen. «Aldri blitt kalt den frøkna her" i offentlig debatt. Vet ikke om jeg skal le eller gråte. Foretrekker rektor», skriver Husebekk i meldingen.

- Hvordan opplevdes det?

- Først og fremst ble jeg overrasket. Det var flere hundre mennesker i salen. Og ekstremt mange mørke dresser. Oljebransjen er jo ekstremt mannsdominert. Det er jo ok å behandle de få kvinnene som er der med vanlig respekt, sier Husebekk, som understreker at hun på ingen måte har problemer med å omgås menn.

Ubehagelig
- Men det var ubehagelig. Jeg synes ikke det var morsomt, sier Husebekk, om opplevelsen på en konferanse for en bransje som har en uttalt utfordring: Å skaffe flere dyktige kvinner.

- Jeg hadde ikke forventet å oppleve slik uprofesjonalitet fra en politisk rådgiver i en paneldebatt. Han var veldig ung, så jeg var litt fristet til å svare med et lille venn, men jeg valgte å le av det, sier Husebekk på telefon fra flyplassen på vei hjem fra konferansen.

Hun sier hun fikk mange kommentarer fra andre om rådgiverens forsøk på hersketeknikk.

- Kanskje han ikke husket hva jeg het, noe som er litt rart for jeg holdt et innlegg på cirka 30 minutter i forkant av debatten så han hadde tid på seg til å få det med seg. Det er greit at folk glemmer navnet mitt, men da foretrekker jeg helst å bli kalt for rektor, sier Husebekk og ler.

Vil ikke navngi ham
I innlegget snakket Husebekk om oljeframtida, kompetansetilgang og forskningsresultater.

Hun vil ikke si navnet på den politiske rådgiveren i OED.

- Nei, han trenger vel ikke få den rett i fleisen, sier Husebekk, som trodde han kom til å si unnskyld til henne i etterkant av debatten. Det gjorde han ikke.

Men siden ONS 14 er en gedigen konferanse med mye presse tilstede, trenger man ikke drive gravende journalistikk for å finne ut at det var rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp)som kalte Husebekk for frøken.

- Har sagt unnskyld
Onsdag ettermiddag får Nordlys kontakt med Holmen.

- Det var en glipp.

- En glipp?

- Ja, jeg fikk helt jernteppe under debatten og husket ikke navnet hennes.

- Så da kalte du henne?

- Frøken. Men det var som sagt en glipp. Jeg har ringt til Anne Husebekk i dag og sagt unnskyld. Det er det viktigste. Men det var selvsagt ikke greit å kalle henne frøken, sier Holmen.

- Forventer du å få reaksjoner fra din arbeidsgiver på at du brukte hersketeknikk i en offentlig debatt?

- Hersketeknikk? Det var ikke det jeg prøvde på overhodet, sier han.

I panelet på den nordnorske samlingen på ONS i går deltok Kjell Giæver, Petro Arctic, Elnar Remi Holmen, rådgiver OED, rektor Anne Husebekk og direktør Område NO-rd i Statoil, Hans Jakob Hegge.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere