RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deppa i mørket

Sist oppdatert:
Lei av triste vinterdager? Hva med å ha sex eller nyte solen? Her er noen råd for å unngå vinterdepresjonen.

(SIDE 2): Jula er slutt og det er fortsatt lenge igjen til våren. Hvordan skal vi komme oss gjennom mørketida uten snø med helsa i behold?

Omtrent fem til ti prosent av befolkningen lider av vinterdepresjon. Men hele 800.000 kan ha lettere symptomer på lidelsen, og de aller fleste reagerer mer eller mindre på mørketiden.

Symptomer på vinterdepresjon er mangel på energi, tretthet, økt matlyst, lite sosial aktivitet og generell nedstemthet, skriver Lommelegen.no.

Så hvordan skal du holde deg positiv de neste månedene? Her er noen råd:

Lysbehandling
Dette regnes som hovedbehandlingen av vinterdepresjoner. Det er jo nettopp mangel på lys som gjør oss deppa. Lysbehandling har en rask effekt, og omtrent 70 prosent reagerer positivt på behandlingen allerede første uke.

Spis sunt
Smågodt og potetgull frister i mørket, men det er ikke bra for psyken. Mye frukt og grønnsaker kan gjøre underverker. Spis gjerne fisk noen ganger i uken også. Får du lyst på noe godt etter middag, kan du heller knaske på en gulrot.

Tren
Det er viktig å holde kroppen i form – selv om det kanskje ikke frister å gå ut i kulden. Hva med å skaffe seg en ergometersykkel? Eller kanskje finne en treningspartner? Eller bare gå av bussen et stopp før du egentlig skal?

Ha sex
Dette er et råd de færreste har noe i mot å prøve ut. Ifølge helsenettstedet Mozon.no, frigjør sex store mengder endorfiner, noe som gir deg godt humør.

Nyt solen
Vi drar på jobb i mørket og vi drar hjem fra jobb i mørket. Hvis du ikke beveger deg utendørs i løpet av arbeidstiden, vil du med andre ord se lite til sola. Ta deg en liten tur ut i lunsjpausen.

Ha det gøy
Ikke lås deg inne. Finn på noe gøy i stedet. En god latter skader ingen, og ved å ha ting å glede seg til blir hverdagen litt lysere – om enn ikke bokstavelig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere