Deppa? Så bra!

Foto: Thinkstock

Ikke bare negativt å se mørkt på det.

(SIDE2): Ifølge Folkehelseinstituttet stjeler depresjon flere yrkesaktive år enn noen annen sykdom, men også barn får denne lidelsen. Hele 20 prosent av oss opplever å rammes av depresjon en gang i livet, og i halvparten av tilfellene kommer også depresjonen tilbake. Depresjonssykdommer anslås å koste landet mellom 40 og 50 milliarder kroner årlig.

Likevel mener enkelte forskere at bildet ikke er så svart som det kan se ut, skriver dailymail.co.uk.

De mener at for enkelte kan en depresjon være en livsendrende opplevelse, som gjør dem tøffere, mer utholdende og mer kreative.

Overlevelsesmekanisme
Enkelte hevder også at depresjon ikke er en sykdom, men en evolusjonær overlevelsesmekanisme som hjelper oss å takle kriser ved å tvinge oss til å revurdere våre prioriteringer.

- Ingen vil velge en depresjon, for det kan være svært ubehagelig. Men man må spørre seg hvorfor en slik tilstand er så vanlig og ikke har forsvunnet gjennom evolusjon. Kanskje det er fordi vi trenger noe som få oss til å sette bremsene på nå og da, og få oss til å revurdere våre mål og strategier, sier psykolog og psykiater Paul Keedwell ved universitetet i Cardiff.

Han er ikke den eneste med slike teorier - også en nederlandsk studie tyder på det samme.

Den tok for seg pasienter før og etter en depresjon, og så på deres evne til å takle stress og utfordringer. Forskerne ventet å finne at de etter depresjonen skulle være i mindre stand til å klare slike utfordringer, men det viste seg å være motsatt.

Del av livet
Faktisk hadde flertallet mer vitalitet, et forbedret sosialt liv og gjorde det bedre på jobben.

Dermed reises også spørsmålet om for mange med milde og moderate depresjoner tyr til antidepressiva i stedet for å møte utfordringene og komme styrket ut i etterkant.

- Vi vet at når noen er deprimert er de i en helt annen tilstand enn de ellers er i. Men det betyr ikke at det er noe unormalt ved det, det er en del av livet, sier professor Peter Kinderman.

Forskerne mener dog at dette gjelder de mildere variantene, slik som etter et samlivsbrudd, tap av et familiemedlem eller det å få dårlige karakterer på studiet. Da kan nedturen fungere som en katalysator for å evaluere hva som er viktig i livet.

Ingen glede
Er det derimot ingen logisk årsak til hvorfor man blir deppa og nedfor, har det derimot ingen fordeler. Har man mistet gleden over det man har i livet, en tilstand kalt anhedoni, er det langt vanskeligere å finne årsaken til depresjonen og å finne en utvei av den.

Doktor Eva Chylarova advarer derimot å la en depresjon gå langt, med det formål at man skal «lære å bli tøffere av den».

- Folk burde ikke vente til de har en diagnose på mild depresjon før de gjør noe med det. Man bør i stedet forsøke å legge merke til symptomene - stress, redsel, nervøsitet og depresjon - og deretter finne ut hva som er årsaken og slik kunne gjøre noe med problemet.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.