RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Deprimerende snømangel

Sist oppdatert:
Turen til Chamonix med gjengen kan lett blir vinterens høydepunkt. Bare snømangel kan ødelegge for den perfekte skiferien.

(Chamonix/SIDE2): Når det er hardt og oppkjørt i bakkene blir utfordringen å kunne døyve skuffelsen. Vi ankommer den tidligere OL-byen i mørke, men får høre fra vår sjåfør at det ikke har snødd på tre uker.

Snøen kommer

Det har vært veldig varmt den siste uken og med et høyt aktivitetsnivå i løypene er det ikke mye snø igjen til oss. Det skal komme snø i slutten av uken får vi vite, men det er vel noe de sier til alle.

  • Se bildene nederst i saken.

Pudderføre i utfordrende bakker og renner er drømmen når turen bestilles en gang tidlig på høsten. Noen naturlover gjør det allikevel umulig å bruke for mye energi på misnøyen. Vær og føreforhold er noe man aldri kan gjøre noe med. Tanken på drømmeforhold slipper allikevel ikke taket før du står der midt i løypa.

Det kan være så fint preparert som det bare vil. Når det ikke går an å kjøre fra toppunktet Aiguille du Midi på 3842 meter og ned breen Vallèe Blanche på grunn av snømangel er det bare trist. En tur som for mange av oss har vært høydepunktet med oppholdet i denne alpebyen opp mot grensen til Sveits.

Humør og drikke

I slike situasjoner kan galgenhumor og god drikke blir redningen. Sol, øl og gode kamerater er ingen dårlig kombinasjon på et skisted som også har fått et rykte for sin afterski. Vel og merke uten jenter.

Skandinaviske kameratgjenger med en overvekt av gutter og britiske skiturister dominerer totalt i Chamonix. Førstnevnte gruppe er her i all hovedsak på grunn av de utfordrende løypene som slynger seg ned fjellsidene på begge sider av dalen. Her er det heller ingen hindringer i veien om det skulle være ønskelig å bevege seg utenfor de merkede bakkene.

Livlig by

I snøfattige perioder av sesongen kan det være lurt å ha base i selve byen Chamonix – 100.000 innbyggere og 150.000 gjester i toppsesongen.

Det er her det danses på bordene en tirsdag ettermiddag og det er her stemningen kan nå nye høyder når skiene er parkert utenfor baren Chambre Neuf. Utvalget av restauranter er det heller ingenting å si på.

Avslappet oppi dalen

Ølet flyter også i Argentière, noen kilometer lengre opp i dalen, men her er stemningen kanskje noe mer avslappet. For de av oss som vil være førstemann opp i de preparerte bakkene er det kanskje like greit. Noen øl sammen med en gjeng briter på The Office og et bedre måltid på Luigi skulle holde lenge om morgendagen skal utnyttes maksimalt.

Fordelen med å bo på et hotell i Argentière er gåavstand til alpinanlegget Les Grands Montets. Et lite eldorado, selv med gammel og oppkjørt snø.

Oppkjørt offpiste

Det skal ikke mange centimeterne med snø, før det går an å ta seg på egen hånd sørover fra gondolen Bochard, også kalt egget. Men tro ikke du får heng og renner for deg selv. Her er det garantert oppkjørt før du har fått spist frokosten ferdig.

Chamonix er et paradis for alle som vil teste sine ferdigheter utenfor løypene, men det har da heller aldri vært noen hemmelighet. Her er det bare å stille seg i pent opp i køen.

Er du riktig heldig snør det.

Sjekk snøforholdene der du skal på tur.

Mer reisestoff finner du her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere