Gå til sidens hovedinnhold

"- Der kommer fulgehjelpen!"

- Vi er voksne folk som bryr oss litt mer enn andre, sier Christian Hugo Strøm. Han leder koordineringen av natteravner på Oslo vest.

Nordre Aker: Christian Hugo Strøm har vært aktiv natteravn i over fire år. Selv bor han på Tåsen og sokner til Nordberg skole. Og selv om han ikke lenger har barn på ungdomsskolen, fortsetter han det viktige nattearbeidet.

"Døve" voksne som bryr seg

Tanken er enkel: Ikke-moraliserende voksne som er tilstede og skaper trygge rammer i potensielt utrygge situasjoner. I fjor fant natteravnene en 12 år gammel jente på trappen på Majorstuen. Hun kunne ikke gjøre rede for seg og hadde en promille på over 3.
- Flere folk hadde passert henne i løpet av kvelden uten å ta affære. Det kunne gått virkelig ille om ikke natteravnene hadde sørget for at hun kom seg til legevakten, forteller Strøm.
I ungdommens øyne, er ravnene de litt døve foreldrene som blander seg.
- Og sånn skal det også være. Selv gjør vi ikke så mye når en situasjon oppstår, men vi observerer og ringer politi og legevakt dersom det skulle være nødvendig. Det er en av grunnene til at vi også kommer oss inn blant de unge. De fleste er greie og oppfører seg bra. Vårt mål er ikke å stanse enhver fest. Vi ønsker ikke ødelegge for ungdommen. Vi respekterer dem og får respekt tilbake. Vi skaper ikke konfrontasjoner, men trekker oss heller tilbake og er vitner.
Hver fredag og lørdag frem til klokken 24.00 i mai og juni patruljerer ravnene Oslo vest etter fester og ungdomsfyll. De blir ofte kalt "trikkeravnene". Men de har også fått slengbemerkninger som "- Der kommer fuglehjelpen!".
- Vi benytter oss av T-banen. Vi vet at mange ungdommer bruker Frognerseterbanen, Østeråsbanen og Sognsvannsbanen til vorspiel.
Helgen før påske var de vitne til en samling ungdommer på 40- 50 stykker på Tåsen stasjon.
- Da de begynte å hoppe over sporet, ble vi naturlig nok bekymret og ringte vekterne. Vi samarbeider også tett med forebyggende avdeling på Majorstuen.

Frivillig tvang

Oslo vest alene huser 7000 foreldre til ungdomsskoleelever. Foreldrene dekker hvert sitt skoleområde, samtidig blir Frognerparken jevnlig besøkt.
- Hver skole har en egen oversikt med ruter de skal gå. Vi kaller det frivillig tvang. Det er alltid noen foreldre som bryr seg masse og andre som ikke gjør det.
Han mener at foreldre generelt er naive i forhold til ungdommens drikkekultur.
- Mange får seg en oppvåkning etter at de har vært med å gå som natteravn. Det er viktig at foreldre lager nettverk og snakker sammen. Det kan være lurt å ta en telefon til foreldrene der barnet skal sove over. Ofte viser det seg nemlig at de ikke skal det.
Han synes også det kan være lurt å ta et ekstra overblikk på soverommet.
- Jeg mener ikke at foreldre skal snoke. Ungdommene har rett til sitt eget privatliv, men det kan være greit å holde et lite øye med hva som finnes der. Det kan gi mange tips om hva ungdommen driver med.
Å sende med mindreåringe alkohol i den troen at det er det eneste de kommer til å drikke, er ingen god ide i følge Strøm.
- De kommer til å drikke det i tillegg til det de selv får tak i. Dessuten er det 18 års aldersgrense på alkohol. Det er rett og slett ulovlig. Det er også viktig å få frem at det er de som drikker som oftest blir offer. Det er ikke uvanlig at vi ser 12-åringer som er fulle, men det er ikke flertallet, sier Strøm.
Han oppfordrer foreldre til å følge bedre med i barnas liv.
- De fleste tenker at deres barn ikke gjør noe galt, men mange blir litt overrasket etter en tur med natteravnene. De får en liten realitycheck og ønsker gjerne delta mer aktivt etter det.

Reklame

Comfyballs tømmer lageret: Halv pris på alle boksere