«Dere fortjener å dø»

- IKKE BEKYMRET: - Jeg føler ikke at disse truslene var rettet mot meg som person. Men det er ikke veldig hyggelig å få e-poster av denne typen, sier Terje Lien Aasland.

- IKKE BEKYMRET: - Jeg føler ikke at disse truslene var rettet mot meg som person. Men det er ikke veldig hyggelig å få e-poster av denne typen, sier Terje Lien Aasland. Foto: Lars Løkkebø (TELEMARKSAVISA)

Flere stortingsrepresentanter blir truet på livet etter å ha stemt for datalagringdirektivet.

28.04.11 08:53

«Brenn i helvete jævla svin, dere fortjener å bli hengt, helvetes fascist svin. Dere fortjener å dø jævla nazi svin». Det var noe av innholdet i en e-post som stortingsrepresentant Terje Lien Aasland og en rekke andre stortingsrepresentanter fikk etter at de stemte ja til datalagringsdirektivet, skriver Telemarksavisa.

Vedlagt e-posten var også bilder av en slik karakter at det er umulig for TA å trykke dem.

De er rett og slett for groteske, inneholdende dyrebilder og bilde av ei jente i en meget seksuell nedsettende posisjon.

- Å få en slik e-post er vel noe av det verste jeg har opplevd som politiker. Det er ikke hyggelig å bli utsatt for trusler på denne måten, selv om jeg vet at den ikke var rettet til meg spesielt, men til alle som stemte for datalagringsdirektivet, sier Terje Lien Aasland.

Varslet PST
- I etterkant av vedtaket så har jeg vel fått mellom 1200 og 2000 e-poster bare knyttet opp mot datalagringsdirektivet. Mange er sendt bare som en gimmick. Vi har fått oppdateringer om at folk er ute og spiser pizza eller fortalt oss at de har forsovet seg. Det er helt greit. Det er en rettighet folk har at de skal kunne uttrykke sin vrede. Men noen av e-postene jeg har fått var særdeles grove. Dette er rett og slett pøbelstreker, det er e-poster som har tråkket over en grense. For meg har det vært naturlig å melde fra om disse til Politiets sikkerhetstjeneste, sier Lien Aasland.

- Det er e-poster som har vært alt for grove, som er ren sjikane.

Frykter ikke noe
Bekymret for egen sikkerhet er Lien Aasland ikke. Han ser ikke på de verste e-postene som trusler mot han som person, men som kollektive trusler mot alle som stemte for datalagringsdirektivet.

- Jeg føler ikke at jeg har grunn til å frykte noe som følge av disse truslene. Det har ikke vært rettet til meg som enkeltperson men til oss som gruppe.

- Det som kanskje er det verste med dette er det ubehaget som følger med de verste e-postene. Og det at det tar fokus fra det saken egentlig dreier seg om. Det er ikke lett å finne de seriøse e-postene innimellom så massiv spam.

- Vi har også fått tilbakemelding fra PST om at de heller ikke anser de verste vi fikk som trusler, men at de følger med på de enkeltpersonens som har sendt disse, sier Lien Aasland.

De seriøse drukner
- Jeg setter pris på debatt, det tror jeg de fleste politikere gjør. Men når vi spammes ned på denne måten så drukner de seriøse stemmene også. Det er kanskje det verste med denne saken.

- Vi har et demokrati der det er enkelt å komme i kontakt med de folkevalgte. Alle har mulighet til det. Jeg får bare håpe at dette ikke blir forandret på. Vi skal verne om muligheten til debatt i det offentlige rom. Sånn sett så er jo data en flott ting. Men man bør velge sin språkdrakt, vanlig folkeskikk kan kanskje være en fordel, sier Terje Lien Aasland.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.