*Nettavisen* Nyheter.

«Dere kan for pokker finne på noe annet på søndagskvelden!»

Solfrid Flateby mente hun måtte si i fra da hun leste folks reaksjoner etter ulykken på Bjørkelangen søndag.

13.01.14 21:25

Over 2.400 har nå gått inn og trykket at de liker, og 84 har kommentert, Flateby sitt innlegg på Facebook, skriver Romerikes Blad.

«FORBANNET!!! Sjelden jeg hisser meg realt opp på Facebook, men de av dere i Aurskog-Høland som nå skal sverte sjåføren før man vet hva som faktisk har skjedd eller skal diskutere hvorfor jentene kjørte hest alene på trafikkert vei - dere kan for pokker finne på noe annet på søndagskvelden!!! Det er politiet og domstolene som avgjør hvem som har skyld eller ikke!! Jentene døde i dag - timingen er så upassende som den får blitt!!!

Ta hensyn til ofrene, pårørende og andre involverte - og vis medfølelse i stedet! Fred over ofrenes minne.»

Les: «Himmelen har fått en ny engel»

Bor i Aurskog
Solfrid Flateby bor selv i Aurskog og satt på fjellet da den tragiske ulykken skjedde. Lørdag kveld og søndag fulgte hun med folks reaksjoner på Facebook.

– Da fikk jeg etter hvert se sambygdinger som skrev både det ene og det andre om hva som kunne ha skjedd og hva de synes om det ene og det andre. Det fant jeg så upassende at jeg velger å ikke gjengi det en gang, forteller 41-åringen, ansatt som daglig leder i Kronprinsparets Fond.

Hun begynte å si ifra i kommentarfeltet på enkelte poster, men opplevde at folk fjernet henne som sin venn på Facebook fordi hun mente innlegene deres var upassende.

Les: - Sjåføren er et offer
Les også: - Det er helt uforklarlig

Klikk på bildet for å forstørre.

Sint og opprørt
– Da valgte jeg å skrive en egen post. Rett og slett fordi jeg ble sint og opprørt over hva folk tillot seg å skrive.

– Jeg mener vi har et felles ansvar for å både tenke oss om hva vi poster og i det tilfellet når vi tar diskusjonene, og ikke minst at vi tar ansvar for å si ifra når vi mener andre skriver noe upassende, støtende eller nedsettende.

– Mitt fokus i denne saken var de berørte og pårørende, påpeker Flateby, som ikke kjenner familiene personlig, men vet godt hvem den ene familien er.

Les: Lysene tent for Tiril (11)

Ikke vær budbringeren
Hun påpeker at folk også må tenke på hvordan de pårørende skal få overrakt et budskap om en ulykke eller et dødsfall.

– Skal de få vite det via Facebook, mens enkelte kanskje er alene hjemme – eller skal de få vite det fra en politi, prest eller nære relasjoner, som har mulighet til å trøste og eventuelt skaffe mer hjelp om nødvendig?

Spesielt i små lokalsamfunn i små lokalsamfunn mener hun dette er ekstra viktig å tenke over.

Flateby, som anser seg som mer enn over gjennomsnittet aktiv på Facebook og andre sosiale medier, har noen enkle leverregler på nettet.

Vent noen dager
– I denne type ulykke, hvor folk har lyst til å diskutere rundt flere ting, bør man vente noen dager og tenke over hvordan berørte vil oppleve at diskusjonene kommer.

– Det man skriver kan få konsekvenser man ikke så for seg på forhånd, og oppleves ganske dramatisk for andre. Å tenke seg om et par tre ganger når man legger ut saker som ikke er positive eller støttende for alle er vel en god huskeregel.

– Det mange glemmer, er at det også er et alternativ å slette egen post. Hvis man tenker selv at det ‘kanskje var dumt’, så burde man bare legge på en kommentar nederst at man velger å slette – og så slette.

Angrer ikke
Flateby angrer ikke på den krasse kommentaren hun kom med til sine sambygdinger søndag kveld.

– Ut fra antallet likes, kommentarer og delinger, var det riktig for min del å poste som jeg gjorde. At folk poster eller kommenterer det jeg mener er upassende i forhold til selve ulykken eller timingmessig kan handle om både ulike meninger, at folk ikke blir berørte, eller at enkelte rett og slett ikke tenker seg om, mener hun.

Sogneprest Gunnar Øvstegård i Høland mener Flateby har et poeng.

Ansikt til ansikt
– Mitt råd er at folk demper ned spekulasjonene over det man ikke kan vite noe om før alt er klarlagt, og at man fortrinnsvis snakker med hverandre ansikt til ansikt, istedenfor overdreven bruk av sosiale medier, sier Øvstegård.

Etter en så tragisk ulykke som har rammet to lokalsamfunn mener han det er svært viktig å møtes i mindre grupper, og ikke la alt havne på nett.

– Sosiale medier er aldeles utmerket når de brukes på en ordentlig måte, men det finnes mange eksempler på kategoriske, sterke og spekulative innlegg. Da snakker jeg på et generelt grunnlag, og ikke denne saken spesielt.

Får en motsatt virkning
– Slipper man ut altfor mye, og blir for frittalende, tror jeg man ikke får mer åpenhet, men heller det motsatte. Man blir mistenksomme og stoler ikke så mye på utsagn lenger, sier sognepresten.

Han slår heller et slag for den gode gamle samtalen, ansikt til ansikt.

Les flere saker i Romerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.