STOCKHOLM/OSLO (Nettavisen): Tirsdag morgen overrasket Fritzon ved å avlyse det planlagte møtet med den norske innvandrings- og integreringsministeren i Stockholm i siste liten. Overfor VG begrunner hun avgjørelsen:

– Det har blitt veldig tydelig de siste dagene at Listhaugs besøk er et innslag i den norske valgkampen. Listhaug virker mer interessert i å spre et misvisende bilde av Sverige. Det fremgår for eksempel tydelig i dagens intervju med VG, der hun blant annet påstår at det skal finnes 60 «no-go»-soner i Sverige, noe som er rent nonsens, skriver Fritzon.

Bakgrunn: Svensk migrasjonsminister avlyser møte med Listhaug

Hun understreker at hun gjerne treffer Listhaug etter valget, men at hun ikke vil være del av «denne kampanjen».

Nettavisen mener: Svensk minister spente ben på Sylvi Listhaug

Dette sa Listhaug om at møtet ble avlyst:

Overrasket

Listhaug har forklart at hun er i Sverige for å lære om erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere. Møtet med den svenske ministeren har vært planlagt i flere uker, og Listhaug var selv overrasket over avlysningen.

– Dere må spørre ministeren om hva som er grunnen, men jeg vet selv at det kan oppstå uforutsette ting, sa Listhaug til norske journalister, da hun tirsdag formiddag ankom politihuset i Stockholm. Dette var før hennes svenske kollega hadde gitt noen begrunnelse for avlysningen.

Les også: Tidligere Frp-politiker: - Listhaug skaper motsetninger, hat og frykt

På politihuset i Stockholm møtte Listhaug politisjef Dan Eliasson som ga henne en gjennomgang av det politiet omtaler som utsatte områder. Blant dem er Rinkeby, som statsråden skal besøke senere på dagen.

- Relevant

Sylvi Listhaug avviser at hun bruker forstaden Rinkeby som en kulisse i valgkampen, slik Venstre-politiker Abid Raja hevder overfor NRK.

- Jeg mener det er veldig relevant at den norske befolkningen får mer kunnskap om det som skjer her, hvor viktig det er å føre en ansvarlig innvandringspolitikk, men også en integreringspolitikk som setter krav, sier hun.

Les også: Avlyste mens Listhaug satt på flyet

Listhaug har i lang tid advart mot det hun kaller svenske tilstander i Norge, en henvisning til kriminalitet, vold og uro i storbyforsteder der politiet innrømmer at de strever med å ha, eller mangler, kontroll. Likevel mener hun altså at hun har noe å lære av å besøke Stockholm og Rinkeby.

- Vi må se forholdene, snakke med dem som jobber her, politiet og integreringstiltak, finne ut hva som gikk galt, men også plukke opp hvis det er ting som har fungert godt.

- Bommer totalt

Listhaugs reise til Stockholm midt i valgkampen har vært omstridt. Venstres Abid Raja gikk tirsdag morgen ut i NRK og hevdet Listhaug bommer totalt med «studiebesøket».

- Dersom hensikten med integreringsministerens reise til Rinkeby er å lære om integrering, burde hun ikke oppsøke stedet der den har mislyktes, sier han.

Listhaug har sagt at hun er i Sverige for å lære om erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere. Tirsdagens møte med Fritzon har vært planlagt i flere uker, men ble overraskende avlyst tirsdag morgen.

Målet med Listhaugs tur er å lære av Rinkebys erfaringer med å ta imot flyktninger og asylsøkere.

- Jeg vil se forholdene, snakke med dem som jobber der. Politiet for eksempel. Det er utrolig relevant å besøke integreringstiltakene her. Finne ut hva som gikk galt, og hva vi må gjøre annerledes i Norge, men også plukke opp visse ting som har fungert godt, svarte hun på spørsmål om hva hun ønsket å få ut av besøket i den beryktede bydelen.

- Må lære av hva Sverige gjorde feil

- Er dette skremselspropaganda, Sylvi Listhaug?,spurte Nettavisen da ministeren møtte pressen.

- Dette er reelle utfordringer som de har i Sverige, og som er høyst reelle å diskutere også i Norge.

- Bruker du ikke Rinkeby litt som en egen kulisse i valgkampen, ville pressen vite.

- Nei, jeg mener det er veldig relevant at den norske befolkning får mer kunnskap om hva som skjer her og hvor viktig det er å føre en ansvarlig innvandringspolitikk. Men også en integreringspolitikk som stiller krav, og hvor vi har kontroll over situasjonen.

Du frykter «sevnske tilstander» i Norge?

- Vi skal ikke være naive. Vi må ta ting på alvor, vi må sette inn ressurser og tiltak før det får utvikle seg. Og det er jo der jeg nå vil lære av Sverige, hva de gjorde feil.