Derfor banner de

Foto: Scanpix

Bergensforsker har funnet ut hvorfor banneordene hagler fra personer med Tourettes syndrom.

Årsaken skal være at hjernebjelken hos barn med tilstanden, er mindre enn hos andre jevnaldrende. 20. oktober disputerer Kerstin von Plessen for PhD-graden ved Universitetet i Bergen med nettopp denne påstanden. Ved hjelp av Magnet Resonans-teknikk fant hun en distinkt forskjell i hjernebjelken hos Tourettes-barn sammenlignet med andre barn.

Samtidig viste det det seg at tettheten i nervefibre er lavere hos barna med tilstanden.

Den tyske forskeren har undersøkt barn i alderen 9-18 år ved Regionsenter for barn og unges psykiske helse i Bergen. Formålet var å finne ut hvorfor Tourettes-pasienter tilsynelatende får færre «tics» og banne-utbrudd når de kommer i puberteten.

- Tidsmessig faller bedringen av «tics» sammen med modningen av fremre deler av hjernen. Dette er områder i hjernen som spiller en viktig rolle i å kontrollere atferdsmønstre og impulser. Høyre og venstre side av hjernen blir forbundet gjennom hjernebjelken, som bidrar til samordning av de to hjernehalvdelene, skriver UiB's hjemmeside om avhandlingen.

von Plessens undersøkelser tyder på at hjernen i tenårene utvikler en forsterking av fremste del som en kompensasjon for den svake hjernebjelken.

- I et av arbeidene har hun også inkludert en gruppe voksne med vedvarende tics. Resultatene av studiene viser at hjernen har en evne til å tilpasse seg, slik at reduksjon av «tics» i ungdomsårene kan forståes bedre, skriver uib.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.