POLITIHUSET GRØNLAND ( Nettavisen): Den 43 år gamle mannen møtte til avhør med politiet klokken 12.00 søndag.

Etterforskerne prøvde å overbevise Zaniar Matapour om å gjennomføre avhøret, men etter 45 minutter valgte han å avbryte fordi han fryktet at politiet skulle manipulere det. Matapour er siktet for terrorhandling, drap og drapsforsøk.

Det var natt til lørdag at to mennesker ble skutt og drept utenfor utestedet for skeive, London Pub, midt i Oslo sentrum. Til sammen 21 andre mennesker ble skadd, ti av dem ble hardt skadet.

Les også: Slik blir masseskytingen i Oslo omtalt i utenlandske medier

VIDEO: Her blir han tatt.

Frykter klipping og redigering

- Han har sagt at han ikke samtykker i at avhøret tas opp på lyd og bilde fordi han er redd for at det blir manipulert av politiet og utgis som noe annet enn det det er. Han er redd for at det klippes og redigeres på en annen måte, for å si det på godt norsk. Det er hans oppfatning om dette. Det er derfor han ikke ønsker å gå i avhør, sier stjerneadvokaten John Christian Elden til Nettavisen.

- I går lovet politiet at de ikke skulle ta det på video, og bare gjøre lydopptak som sikring, det skulle han få tenke på til i dag. Men da han kom tilbake til avhør i dag ble min klient fortalt av etterforskeren at han hadde fått kontrabeskjed fra sine sjefer og han ble fortalt at de måtte ha både lyd og bilde. Da gikk det litt i lås.

Les også: Dramatiske bilder fra innsiden av London Pub: - De ropte «legg deg ned, legg deg ned»

Politiet slår tydelig fast at de er interessert i å følge vanlige regler ved gjennomføring av avhør. I tillegg er rettssikkerhet et viktig moment.

- Vi respekterer hans rett til ikke å forklare seg. Det er en grunnleggende rett han har og vi følger regelverket, sier politiadvokat Børge Enoksen.

- Men vi ønsker hans forklaring. Vi er opptatt av å ivareta rettigheter til siktede i enhver straffesak.

Visepolitimester Cecilie Lillaas-Skari understreker også viktigheten av å ivareta rettssikkerheten.

- Vi følger retningslinjer, selv om det ikke er nedfelt i straffeprosessloven at det skal gjøres opptak av avhør så er kommer dette frem i instruksen til politiet. Dette gjøres for å øke rettssikkerheten for en siktet person i en sak.

Drapsmannen har ennå ikke tatt stilling til skyldspørsmålet.

DEBATTINNLEGG: Mitt første instinkt da jeg hørte om skytingen var å gå i Pride

Elden forklarer også at ideen med å gjøre avhør med lyd- og bildeopptak kommer som initiativ fra forsvarerne.

- Det er vi som ønsker det fordi det er bedre enn bare å ha sammendragsreferatet politiet kommer med og man kan finne detaljer i avhøret senere. Mitt råd er at man bruker dette. Men hans frykt er at det skal manipuleres, sier Elden.

Rapport: Pågrepet med våpen

Det er utvilsomt at politiet har pågrepet rett gjerningsmann. Ifølge opplysninger til Nettavisen går det frem av en politirapport at han hadde minst ett våpen på seg da han ble pågrepet.

Sivile skal også ha tråkket på våpenet for å holde det nede da han lå på bakken i påvente av at flere politistyrker som skulle komme til stedet.

Lørdag ble det kjent at Matapour hadde to uregistrerte våpen, et automatvåpen og ett håndvåpen.

Elden kommenterer ikke disse opplysningene, men konstaterer at det er ubestridt at riktig person er tatt. Men det er usikkert om angrepet bevisst skulle ramme skeive. Den drapssiktede mannen er selv født i Iran og hører ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til et ekstremt islamistisk miljø.

- Motiv for handlingene er ganske fraværende. Det som er på det rene er at man har rett gjerningsperson. Han ble pågrepet på ferske spor i Rosenkrantz gate. Men hvorfor og hva som skjedde forut for dette og bakgrunnen vet vi ingenting om, sier Elden.

- Alt vil være spekulasjoner. Det vil være like mye spekulasjon å si at det er psykiatri som at det har med Pride å gjøre.

Politiet etterforsker saken som en terrorhandling og mener Matapour hadde til hensikt å skape frykt i befolkningen. Juni regnes som «Pride-måneden», som markerer skeives rettigheter og retten til å elske dem man vil.

Kom til Norge som flyktning

Matapour har tidligere fått diagnosen paranoid schizofreni, PTSD og har hatt vrangforestillinger. Han er også tidligere straffedømt flere ganger, i hovedsak for mindre forhold, men også grov vold.

Den drapssiktede manne er fra Iran av kurdiske foreldre og kom til Bergen som flyktning i 1991 da han var 12 år gammel. To år senere, i 1993, flyttet han og familien til Ammerud i Oslo hvor han fullførte ungdomsskolen og deretter begynte på Stovner videregående skole.

Han skal ikke ha fullført videregående skole, men har forklart i en rettssak at han tok noen fag ved en annen videregående skole på et senere tidspunkt.

Søndag opplyste politiadvokat Børge Enoksen at Matapour blir overført fra glattcelle til et ordinært fengsel. Mandag fremstilles han for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

- Min klient samtykker ikke til fengslingen, men samtykker til at det blir avgjort som skriftlig behandling, sier Elden.

Dette innebærer i praksis at Matapour ikke møter fysisk i et fengslingsmøte.