RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor blir du ikke frisk

Foto: Roald, Berit (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Sitter forkjølelsen i kroppen i en «evighet»? Dette kan være årsakene.

(SIDE2): Du kan bli kvitt forkjølelsen i løpet av få dager, men for mange er det vanskelig å la kroppen hvile seg frisk. I dag er det derfor ikke uvanlig å ha symptomer på forkjølelse i flere uker, skriver helsenettstedet WebMD.

Indremedisinsk spesialist ved Montefiore Medical Center i New York ramser opp seks mulige årsaker til at det tar lang tid før du blir helt frisk.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

1. MANGEL PÅ HVILE
Søvn spiller en viktig rolle med tanke på immunforsvaret. En tidligere studie publisert i år viste at personer som sov mindre enn syv timer per natt, hadde nesten tre ganger større risiko for å bli forkjølet, sammenlignet med personer som sov åtte timer eller mer per natt.

Er du forkjølet tar det lengre tid for kroppen å bekjempe sykdommen om du ikke får tilstrekkelig hvile.

2. MANGEL PÅ VÆSKE
Væske er viktig for å bli frisk. Sitter forkjølelsen i lenge, så drikk mer vann eller juice. Mangel på væske kan føre til ubehag, dehydrering og forlengelse av symptomene. I tillegg kan væske hjelpe slimet i lunger og nese til å «flyte» bedre.

Les også: Dette skjer ved forkjølelse

3. FOR MYE MEDISIN
Å overdrive medisinbruken, som for eksempel bruk av nesespray, kan til tider gjøre vondt verre. Å overdrive med medisiner kan føre til at du tørker inn og fjerner fuktigheten i systemet ditt, det vil si at det blir vanskeligere for kroppen å bli kvitt forkjølelsen. Overdreven bruk av nesespray kan også føre til en form for avhengighet og i verste fall skjelvinger, høyt blodtrykk og forstoppelse.

Les også: Vi sprayer nesen for millioner

(Artikkel fortsetter nedenfor bildet)

4. FEILBEHANDLING
Sikker på at du er forkjølet? Sykdommen kan også forveksles med en infeksjon eller allergi.

Selv om både allergi og forkjølelse kan føre til rennende nese, hoste og nysing, følger ofte også muskelsmerter og trøtthet med sistnevnte. Mister du i tillegg matlysten, er du nok forkjølet og ikke allergisk - og bør behandle deg selv deretter.

5. Å SATSE PÅ URTER
Mange setter sin lit på urtemedisiner og te som lover bedring etter få dager. Men WebMB skriver at selv om det står «urter» på en forpakning, så betyr det ikke at det nødvendigvis er så sunt.

Nettsiden mener at svært få helsekostprodukter faktisk har noen virkning, i tillegg vet man for lite om bivirkninger ved flere produkter.

6. TRENING

Du trenger ikke slutte å trene selv om du er litt forkjølet. Men det er viktig å roe ned på intensiteten så lenge du har symptomer på forkjølelse. Trener du veldig hardt mens du er syk kan det skade immuniteten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere