*Nettavisen* Nyheter.

Derfor blir du ikke gravid

Visste du at kostholdet kan påvirke fertiliteten?

17.04.08 15:01

(SIDE2): Stadig flere ernæringsforskere og leger får øynene opp for at også kostholdet spiller en rolle når det gjelder å utvikle infertilitet, skriver Gunn Helene Arsky i sin nye bok «Kostskolen».

Det spekuleres i om et dårlig kosthold kan hemme den normale hormonproduksjonen og på den måten redusere muligheten for å bli gravid. Planlegger du å bli gravid kan det derfor være ok at både du og din partner lever så sunt som mulig.

Dette bør du kutte ut: Alkohol, tobakk og koffein.

Dette bør du passe på: Få i deg nok D-vitamin og omega-3 fettsyrer fra fet fisk eller tran. Spis rikelig med frukt og grønnsaker som gir masse antioksidanter. Dette forhindrer nemlig at fettet i cellemembranene skades eller harskner.

«Frukbarhetsvitaminet» vitamin E finner du i hvetekim og nøtter. Det er viktig når du prøver å bli gravid at du spiser nok og ikke går på noen form for sultekur. Sats på vanlig kost framfor kosttilskudd, skriver Arsky.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Det er selvsagt ikke bare kosten som har noe å si for om dere ikke kan få barn eller ei. Det er ikke bevist at kosten trenger å ha en betydning, men det som derimot er fakta er at infertilitet rammer omtrent hvert sjette par i Norge. En tredel av tilfellene skyldes mannen, en tredel kvinnen og hos en tredel av tilfellene ligger årsaken i kombinasjonen av parene, eller man finner ingen forklaring.

Hos kvinnen kan infertilitet skyldes disse årsakene:
- Manglende passasje gjennom egglederne
- Eggløsningssvikt
- Endometriose
- Sjelden menstruasjon
- Alvorlige infeksjoner i eggleder/eggstokk
- Alder

Hos mannen kan årsakene være:
- Nedsatt sædkvalitet
- Testikkeloperasjon

SLIK KAN DU UNDERSØKE OM DU ER I STAND TIL Å FÅ BARN:
Ifølge lommelegen.no kan menn sjekke hvordan det står til med sædkvaliteten ved å ta en sædprøve.

En sædprøve som undersøkes i et mikroskop vil gi svar på om man kan få barn

Hos kvinner er det flere muligheter for at man eventuelt ikke kan få barn, og utredningen er derfor betydelig mer omfattende, da det er så mange flere ting som må undersøkes. En enkelt test finnes ikke her, skriver almennlege Dr. Brynjulf Barexstein hos lommelegen til noen som lurer.

- Jeg ville eventuelt ha startet med en vanlig gynekologisk undersøkelse, inkludert vaginal ultralyd, for å se at alt er anatomisk normalt i kjønnsorganet.

Dersom man har forsøkt lenge og ikke fått det til, kan man be fastlegen sin om henvisning til utredning for infertilitet.

(Kilder: lommelegen.no og boka «Kostskolen, 555 spørsmål og svar om mat, helse og trening» skrevet av Gunn Helene Arsky.)

LES MER HELSE HER

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag