De siste dagene har mange nordmenn mottatt oppringninger fra et nummer fra Papa Ny Guinea, som er et land i Oseania - og ligger vest i Stillehavet.

Nettavisen har vært i kontakt med Telenor, som opplyser at de er kjent med dette.

- Det er et klassisk svindelforsøk. Målet er å legge igjen et ubesvart anrop og få oss til å ringe opp igjen, slik at de kan tjene penger på tellerskritt, sier kommunikasjonssjef Caroline Lunde i Telenor Norge.

7-10 prosent ringer opp

Telenor er allerede oppmerksomme på denne svindelen, og har derfor blokkert Telenor-kunders mulighet til å ringe opp ett av disse ti numrene de ringer fra.

- Det gjør at våre kunder ikke blir ofre for dette svindelforsøket dersom de nå prøver å ringe opp numrene fra Papa Ny-Guinea som ringer dem, forklarer hun.

Sperringen har i ifølge kommunikasjonssjefen fungert effektivt.

- Men vi følger med videre, sier Lunde.

Svindelforsøket kalles «wangiri», og betyr «ett ring og legg på», ifølge Lunde.

- Det er internasjonale aktører som oppretter telefonnumre for å forsøke å få flest mulig til å ringe de opp igjen, slik vi har sett nå i helgen og mandag. Det pleier å være så mange som 7-10 prosent som ringer tilbake til disse numrene, forteller hun.

Ifølge Telenors egne nettsider koster det 14,99 kroner i minutter dersom man ringer opp igjen til et slikt nummer fra Papua Ny-Guinea.

Lunde forklarer at svindlerne oppretter et teletorgnummer i det landet de opererer fra.

- På grunn av internasjonale avtaler vil aldri våre kunder måtte betale mer enn det standard takst er for utenlandssamtaler og kan ta et opplyst valg før de ringer tilbake. Vi har i noen tilfeller lykkes med å holde tilbake oppgjør over landegrensene, sier hun.

Sperrer én til to millioner årlig

Hvert år er det nye svindelforsøk som gjennomføres på denne måten.

- Systemene våre sperrer mellom én til to millioner svindelanrop hvert eneste år, sier Lunde.

Saken som de nå jobber med, oppringingen fra Papa Ny-Guinea, er anmeldt til politiet.

Men selv om Telenor har sperret nummer de vet kommer fra denne svindelaktøren, oppfordrer kommunikasjonssjefen til å være oppmerksom.

- Det er bare én ting å gjøre når noen ringer deg fra et nummer med ukjent retningsmummer: Ikke ring tilbake, råder hun.

Lunde oppfordrer også til å sjekke telefonterror.no, for å finne ut om nummer du er blitt oppringt fra er nummer som er misbrukt eller ikke.

Plukker ut numrene

Det er ikke bare Telenors kunder som er rammet av svindelforsøket. Også Telia er kjent med problemet.

- En del av våre kunder er dessverre blitt plaget med oppringninger i løpet av helgen fra Papa Ny-Guinea, sier Ellen Cecilie Scheen, informasjonssjef i Telia.

Hun forklarer at svindelforsøket utføres ved at svindlerne plukker ut nummerserier og følger disse fra start til slutt. Eksempelvis starter de på telefonnummer 470 00 001 og fortsetter med 470 00 002, 470 00 003 og så videre.

- Kostnadene på svindelsamtalene varierer fra nummer til nummer og tiden per samtale, eller rettere sagt tiden man står i samtalen. Ryktene sier at det koster hundrevis av kroner per samtale, men det stemmer ikke. Det er mange og kortere samtaler som samlet sett svindlerne tjener penger på, ikke noen få og lange, forklarer hun.