Derfor bor han på en flyplass

Foto: Rebecca Blackwell

Skjuler seg for militsgruppene som lynsjer og plyndrer.

11.01.14 15:31

(Nettavisen/NTB): Den sentralafrikanske republikk er rammet av voldelig, intern konflikt mellom kristne og muslimske militsgrupper. Over en million mennesker er drevet på flukt og flere tusen har blitt drept.

Livredde innbyggere søker tilflukt i kirker, skoler og moskeer, og mer enn halvparten av befolkningen i hovedstaden Bangui er drevet på flukt. 60 prosent av disse er barn, ifølge FN.

Et lite stykke utenfor hovedstaden ligger flyplassen M’Poko. Her har nærmere 100.000 mennesker slått seg ned i en midlertidig leir. Rett ved siden av leiren ligger rullebanen, hvor utlendinger fraktes ut av landet, og humanitær hjelp fraktes inn.

Gjennomførte kupp
I mars i fjor gjennomførte president Michel Djotodia et kupp mot daværende diktator Francoise Bozize, som hadde styrt landet med jernhånd i ti år.

Men kuppmakeren, som er leder for de muslimske Seleka-opprørerne, maktet ikke å holde styr på militsen sin, som gikk brutalt til angrep på befolkningen.

Dette førte til at den kristne majoriteten dannet sine egne militser som gikk til motangrep.

Resultatet ble en situasjon preget av hevnangrep, lynsjing, massive overgrep, massakre og plyndring.

I desember måned eskalerte situasjonen seg ytterligere ved at tilhengere av den avsatte presidenten Bozize gikk til angrep på hovedstaden.

Søker tilflukt på flyplass
Den overfylte flyplassen brukes som en midlertidig flyktningleir. Menneskene har slått seg ned på flyplassen av flere grunner. Én av grunnene er at flyvrakene gir husly til de trengende. En annen grunn er at franske styrker har hovedbasen sin like i nærheten, og gir flyplassbeboerne en viss beskyttelse mot militsgruppene.

Den tidligere kolonimakten sendte 1600 soldater til Den sentralafrikanske republikk i desember.

En annen årsak til at de blir værende på flyplassen, er fordi de rett og slett ikke har så mange andre steder å flykte.

Den sentralafrikanske republikk er omringet av land som sliter med sine egne interne konflikter. Tsjad, Darfur og Uganda har alle sammen interne stridigheter som gjerne flyter over landegrensene til Den sentralafrikanske republikk.

Den sentralafrikanske republikk er et av de fattigste landene i Afrika, og den fordrevne befolkningen er helt avhengig av ekstern nødhjelp.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Rebecca Blackwell

- Presidenten går av
Fredag kom det imidlertid noen gode nyheter fra Den sentralafrikanske republikk, da det ble klart at den midlertidige presidenten Djotodia går av. Det skjer etter at nabolandet Tsjad avholdt et toppmøte med andre land i regionen. Her ble det besluttet at de ville presse Djotodia til å trekke seg som president.

Nå står landet igjen med en uoversiktlig situasjon hvor ingen riktig vet hvem som skal gjenopprette ro og orden, samt hindre nye massakre og et potensielt folkemord.

Jubel og feiring
Likevel var det jubel og feiring da nyheten om Djotodias avgang nådde fram til Bangui, og tusener av mennesker strømmet ut i gatene, der de sang, danset og tutet med bilhorn.

Det ble også feiret i leiren for fordrevne ved flyplassen der 100.000 kristne fra landet selv og flere naboland har søkt tilflukt under beskyttelse av franske soldater.

- Det er en ny dag for Den sentralafrikanske republikk. Gud har hørt våre rop og bønner, sa 71 år gamle Jeanne utenfor butikken der hun sa at hennes sønn var drept av Seleka i mars.

Da kveldsmørket la seg, gikk folk hjem, både fordi de fryktet represalier fra gjenværende Seleka-medlemmer og på grunn av portforbudet.

Franske styrker avfyrte flere steder varselskudd for å hindre sammenstøt mellom Seleka og deres rivaler i flere nabolag i byen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Rebecca Blackwell

Vaksinerer barn
Leger Uten Grenser er tungt inne i Den sentralafrikanske republikk. Nå arbeider organisasjonen med å vaksinere 68.000 barn etter flere tilfeller av meslinger. Barna bor i fem midlertidige leirer rundt Bangui, deriblant i flyplassleiren.

- Meslinger kan være en svært dødelig og smittsom sykdom for barn, sier Leger Uten Grensers nødhjelpskoordinator Lindis Hurum, som jobber i leiren M’Poko på flyplassen i Bangui, i en uttalelse tidligere denne uken.

- Ti til tretti prosent av barna med allerede lavt immunforsvar overlever ikke, med mindre de blir vaksinert, sier Hurum.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Foto: Rebecca Blackwell

Fredsstyrker
Frankrike har sendt 1600 soldater under FN-mandat til landet for å bistå en afrikansk styrke på 3500 mann som skal økes til 6000 soldater.

Ambassadører fra 28 EU-land vedtok fredag i prinsippet å opprette og sende en egen EU-styrke for å bidra til å gjenopprette sikkerheten. En endelig beslutning blir tatt av utenriksministerne 20. januar.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon oppfordret fredag Den afrikanske union (AU) til å få fortgang i å sende soldatene som er lovet, for å gjenopprette lov og orden i det kaotiske landet.

Fredag kunngjorde også Det internasjonale migrasonsbyrået IOM at de skal opprette en luftbro for å frakte ut tusener av borgere av andre land.

Ifølge IOM trenger 33.000 mennesker fra Tsjad, Niger, Mali, Sudan og Kongo akutt hjelp til å komme seg ut. 27.000 er allerede evakuert.

Kilder: AFP, Leger Uten Grenser, Huffington Post.

Foto: Rebecca Blackwell

Foto: Stringer

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.