Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor bør menn la skjegget gro

Foto: (Scanpix)
Skal være bra for helsen av flere årsaker.

(SIDE2:) Både bart og skjegg skal være bra for menns helse, skriver DailyMail.

Den britiske avisen ramser opp følgende argumenter for at menn bør la barberhøvelen ligge:

Beskytter mot solen: Et ansikt med mye hår gir beskyttelse mot solen og solskader, og igjen hudkreft, påstår en studie fra University of Southern Queensland.

Deres skjeggforskning ble utført i solen hvor menn hadde en skjegglengde på 3 til 8 centimeter – og sammenlignet med et glattbarbert ansikt.

Forskerne fant ut at de delene av ansiktet som var dekket med hår, hadde en tredjedel mindre eksponering for skadelige UV-stråler, sammenlignet med hårfrie områder. De målte mengden stråler over en gitt tid, og fant ut at skjegget gir en 90-95 prosent beskyttelse mot solen. Men beskyttelsen avhenger av lengden på håret.

- Jo tettere håret er, jo bedre beskyttelse gir det, sier hudlege Nick Lowe til DailyMail.

Han mener hår generelt gir en god beskyttelse mot solen, og bruker kvinners lange hår som eksempel. Håret beskytter både nakke og sidene av ansiktet.

Lowe anbefaler likevel at menn bruker solkrem over skjegget, da håret ikke er helt tett.

Astma: En stor bart kan hjelpe menn som er plaget med astma eller allergi slik at de får mindre symptomer.

Carol Walker, såkalt hårekspert, mener hår rundt nesen kan gjøre at allergener ikke kommer opp i nesen og pustes inn.

- I teorien kan en bart stoppe ting som kommer inn luftveiene som utløser astma, men det må da være en stor bart, mener lungelege Felix Chua ved «London Clinic.»

Alder: Over tid kan skjegget bidra til å holde huden ung. Håret i ansiktet gjør at vann blir igjen i huden, og holder den fuktig. I tillegg beskytter håret mot vind som tørker ut huden.

- En fuktighetskrem sitter i tillegg mye bedre under et skjegg eller bart, sammenlignet mot et glattbarbert ansikt, mener Lowe.

Mot forkjølelse: Tykt skjegg som vokser nedover haken og halsen gjør at temperaturen i dette området øker. Det kan igjen være bra mot forkjølelse, hevder Walker.

- Hår isolerer og holder deg varm. Langt og tykt skjegg kan holde kald luft borte, og øke temperaturen rundt halsen. Det kommer som en ekstra bonus når du ikke er i form, mener hun.

- Hold skjegget rent
Men det er ikke bare positivt å la håret gro i ansiktet. Skjegg kan spre smitte og sykdom. Derfor er det viktig at menn med skjegg vasker og steller ansiktshårene, og passer på å unngå inngrodde hår.

- Menn må vaske og trimme skjegget og barten regelmessig. De må sørge for at matrester ikke blir værende i håret, sier Walker.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!