RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor bør barna spille dataspill

Foto: Sean Prior (Shutterstock.com)
Sist oppdatert:
Åtte gode grunner til å spille dataspill. Ja, fordelene er mange.

Når vi hører om spilling i massemediene er det ikke uvanlig at vinklingen er negativ. Spilling settes gjerne i forbindelse med voldelig handlinger og asosial atferd. Dette er i aller høyeste grad unntak til regelen om at spilling er et meget godt supplement i underholdningshverdagen. Den moderne spillhistorien startet med primitive «Pong» på 80-tallet, og har utviklet seg med stormskritt siden.

- Spill kan være en del av en sunn oppvekst om de har fornuftig innhold. De kan være positive med tanke på konsentrasjon, de kan trene finmotorikken og de med et godt pedagogisk opplegg kan man faktisk lære noe av. Det er imidlertid viktig at foreldrene setter seg inn i hva barnet spiller, sier professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, til Barnetid.

Spill kan med andre ord være gull verdt som en del av en variert barneoppdragelse, som med ett også blir mye mer spennende for barnet.

Her er åtte gode grunner til at barnet bør får slippe til med spillkontrollerne.

Mestring

Det å mestre er en viktig del av det å vokse som menneske, nesten helt fra fødselen av. Når barnet klarer å gå, begynner på skolen, lærer å lese og skrive er dette milepæler i livet. Spill kan også gi denne mestringsfølelsen, og i et helt ufarlig miljø.

- Dette kan jo slå begge veier i et spill. Det er viktig at barnet faktisk får det til, og da må spillet være tilpasset den aktuelle aldersgruppen. Hvis barnet ikke klarer noen ting kan det ha motsatt effekt på mestringsfølelsen, forteller Ulvund.

En kan ikke umiddelbart sidestille det å lykkes på skolen med å klare et brett i «New Super Mario Bros.», men spilling er bygd rundt det å mestre oppgaver - i små, men uhyre mange doser. Selve kjernen i de fleste typer spill er å få spilleren til å føle seg helt sjef, og da kan det være nyttig for barn at det bidras til å bygge mestringsselvtillit gjennom spilling.

Øye-til-hånd-koordinasjon

Det har lenge vært hevdet at spilling forbedrer øye-hånd koordinasjonen, og det er blitt gjort flere undersøkelser på området. Én av rapportene stammer fra det amerikanske kirurgmiljøet, hvor det hevdes at spilling faktisk kan bidra til at man blir bedre i kompliserte nøkkelhulloperasjoner. Dette er inngrep som ikke krever store snitt, men presisjon i bruk av et lite kamera og små instrumenter.

I rapporten fra Archives of Surgery kommer det fram at de av kirurgene som spilte gjorde 32 prosent færre feil en ikke-spillende. For dem som spilte mer enn tre timer i uka var totalscoren hele 42 prosent bedre enn for de som ikke spilte.

- Spill hjelper kirurgene i operasjonssituasjoner, og kan også brukes som et verktøy til å lære opp kirurger, heter det i konklusjonen.

Resultatet er oppsiktsvekkende, men ikke overraskende for oss som har vært med i bransjen en stund.

Skikkelig hjernetrim

Tidligere i år offentliggjorde den amerikanske marinen et internt forskningsprosjekt på spilling. Her ble det konkludert med at det å spille faktisk kan gjøre deg smartere.

- Vi har funnet ut at spillere gjør det ti til 20 prosent bedre når det gjelder oppfattende og tenkende evner enn mennesker som ikke spiller, sa Dr. Ray Perez, forsker hos den amerikanske marinen, ifølge Armed with Science.

Forskerne kom også fram til at spilling kan styrke korttidshukommelsen.

- Vi tror spill styrker dine evner til å fokusere og reagere på stimuli fra verden rundt deg, fortalte Perez.

Dette kan være starten på en ny vitenskap innen læring, spesielt i arbeidsområder der man må løse problemer raskt, være kreativ og tenke utenfor de konvensjonelle rammene.

Språk

Utvikling av språkferdigheter gjelder både norsk og engelsk. I ung alder er utvalget av barnespill med norsk tale og tekst bred. I spill for yngre er gjerne gjentakelse og tydelighet avgjørende for å skape trygge rammer for barnet, og dette fungerer som en katalysator for læring av språket - såframt de som har laget spillet har greie på grammatikk. Da lærer barnet uten at det vet det, og får gode språkvaner og et bredt ordforråd.

Kunnskap

Som med språk er spill et gyllent læringsverktøy for annen kunnskap også. En stor del av dagens barnespill er pedagogiske, som i «Josefine»-serien. Her lærer barna om tall og bokstaver, samtidig som man er med på et morsomt og spennende eventyr - der man selv er helten.

Også på dette feltet er det progresjon når man blir eldre. Historisk korrekte spill som for eksempel «Hearts of Iron» inneholder et vell av kunnskap om andre verdenskrig. Det er gjerne i strategisjangeren potensialet for slik læring er størst, «Total War»-serien har også utmerket seg stort når det gjelder sivilisasjonens utvikling. Man kan i det hele tatt lære mye av slike spill, men de krever at man også investerer tid i dem.

Skaper bånd

Spill sammen! Klart det er moro med en felles telttur, fisketur og utflukter. Men når det ikke passer kan én løsning være å spille sammen. Flere spill fokuserer på samarbeid, gjerne to samtidig, og disse er rent gull som en aktivitet foreldre og barn kan gjøre sammen.

Da lærer man å forstå hvordan barnet tenker i problemløsningssituasjoner, og barnet setter pris på at du viser det hvordan man løser vanskelige oppgaver og gåter. Et perfekt spill for slik aktivitet er eksempelvis «LEGO: Star Wars», som er helt ideelt for samarbeid med litt eldre barn.

- Spill der flere kan spille samtidig virker samlende, foreldre og barn kan delta i felles aktivitet og det er positivt. Da har man også god kontroll over tidsbruken og hva slags spill det er snakk om, sier professor Ulvund.

Slikt samarbeid kan også fungere godt som aktivitet søsken imellom, og med foreldrenes veiledning kan det skape nye bånd - og gravlegge krangler - søsken imellom. Da blir det heller ingen slåssing om hvem sin tur det er.

Spill kan med være gull verdt som en del av en variert barneoppdragelse.

Trygg sosialisering

Her er det også viktig at foreldre er en aktiv del av opplevelsen. Flere spill kommer med flerspillerstøtte, både lokalt og over nett. Selv om stemmekommunikasjon gjerne er forbeholdt titler for litt eldre spillere, er det flere måter å sosialisere med andre og dele innhold.

Bare det å kunne sammenligne hvor langt man har kommet, og hva man har fått til, kan kalles sosialisering. Du kan gjerne si at det beste er at man spiller sammen med sofaen, men etter hvert som barna vokser til vil de søke seg ut mot internett. Da er deres opplevelse helt avhengig av foreldre følger med og veileder, da kan dette bli en spennende og nyttig sosialiseringsarena for barna.

Det er moro!

Så må vi ikke glemme at spill først og fremst er underholdning, en fin fritidssyssel som både kan nytes alene og samme med andre. Som en del av en barndom med mange fasetter har spill kommet for å bli. Med godt oppsyn kan selv små barn ha gleden av å utforske og lære av nye verdener.

- Ulempen med spilling er tidsbruken, og enkelte spill har vist seg å være avhengighetsskapende. Foreldre må derfor være observante og følge med, avslutter Ulvund.

Foreldre har selvsagt et ansvar for å styre bruken av interaktiv underholdning, men det er også viktig at barnet får ta noen av sine spillskritt på egen hånd, det gir grobunn til faktorer som mestringsfølelse, kunnskapsutvikling og moderne sosialisering.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere