RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor bør du droppe vorspielet i kveld

Foto: Scanpix (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Forskning viser at det er bedre å gå rett ut på byen.

(Nordlys):Det er endelig fredag og mange vil starte kvelden med vorspiel. Nå konkluderer sveitsiske forskere med at nettopp det er farlig.

I en artikkel i tidsskriftet Alcoholism: Clinical & Experimental Research presenteres en undersøkelse som hevder at unge mennesker som deltar på vorspiel konsumerer nesten dobbel så mye alkohol i løpet av en kveld, som deres jevnaldrende som gikk rett til et utested.

Økt risiko
Ifølge forskerne øker vorspielet også risikoen for uplanlagt stoffmisbruk, fyllesjuke, ubeskyttet sex, blackout, skader og hærværk.

Det skal ha spesielt øke sjansene for bakrus og blackout, konkluderer forskerne.

Undersøkelsen ble gjennomført ved at forskerne fulgte kveldsaktiviten til 183 unge damer og menn hver torsdag, fredag og lørdag i fem uker etter hverandre.

På fem ulike tidspunkter i løpet av kvelden fikk deltagerne et enkelt spørreskjema tilsendt på telefonen. Her svarte deltakerne på hvor de befant seg og hvor mye alkohol de hadde konsumert.

Den påfølgende dagen rapporterte de om eventuelle plager. Dataen ble så analyserte av forskerne.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

Drikker mer
Forskerne mener resultatene ikke kan skyldes at det bare er visse typer mennesker som ofte går på vorspiel, og at disse personene generelt drikker mer enn andre.

Selve vorspielet viste seg utslagsgivende da man sammenlignet konsekvensene for en og samme person, både med og uten oppvarmingsfest.

Grunnen er at vorspielet sannsynligvis leder folk til å benytte seg av to forskjellige drikkingmønster, som igjen resulterer i overdrevent alkoholinntak.

Les flere saker fra Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere