Derfor brenner vi bål

Hvorfor feires egentlig sankthans? Finn svaret her.

24.06.08 08:55

(YEYE): En kjapp titt på wikipedia kan fortelle deg at Sankthans er både en kirkelig høytid og urgamle tradisjoner.

Kirkelig fødselsdag
På den kristne siden har vi at sankthans er til minne om fødeselen av døperen Johannes. Dagen feires 24. juni og blir kalt sankthans på grunn av det danske helgennavnet til Johannes (St. Hans). I Norge kan vi også kalle det «jónsvaka», som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». Sankthansaften feires 23. juni, kvelden før høytidsdagen.

Midsommerfest
Det er også gamle tradisjoner med i bildet, og det blir ofte feiret som en folkelig fest. Det har vært en tradisjon med sankthansfeiring før kristendommen inntok landet, så en kan si at dette ikke nødvendigvis er en religiøs dag. Den vanligste feiringen er å tenne et stort bål, og så lenge været holder kan det være veldig stemningsfullt - å sitte til langt på natt side om side med store flammer og gode venner.

Farlig
Det eneste man må passe på er naturligvis at feiringen ikke går ut av kontroll. I fjor skrev Bergens Tidende at det 20 meter høye Slinningsbålet utenfor Ålesund veltet, som resultat av at bålet begynte å brenne fra bunnen av. En person ble skadet, men heldigvis ikke med mer enn middels brannskader. Bålet er en stor attraksjon, og det kommer mange både til lands og vanns for å se bålet.

Ellers er det mange steder i Norge der folk bygger opp store bål og tenner det på sankthansaften.

Hva gjør du Sankthansaften? Er det et bål i nærheten av deg? Kommentér under saken!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag