RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor danser Snowball

Foto: Christopher Smith (AP)
Snowball har gått verden rundt med sin Backstreet Boys-dans. Nå har en studie sett nærmere på fenomenet. Se video.

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Evnen til å danse har normalt blitt sett på som forbeholdt mennesker. Nå har en masterstudent på Harvard studert blant annet kakaduen Snowballs morsomme dans.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Se video her:

- Det er ingen overbevisende indisier på at våre nærmeste arter, som sjimpanser og andre aper kan holde rytmen. Det er heller ingen bevis på at katter eller hunder tilpasse seg musikk og bevegelse, selv om de er sosialisert med mennesker, sier Adena Schachner, som ledet prosjektet, ifølge Livescience.

Les mer fra Dittdyr.no:

Møt den snakkende katten

Kløktige aper regner matte

Heltefugl reddet toåring

Dansende fugler
Likevel danser altså disse fuglene til musikk. Studien bekrefter nemlig antakelsen om at fuglene reagerer på selve musikken.

- Vår analyse viser at disse fuglenes bevegelser var mer tilknyttet til selve musikken enn at de danset ved en tilfeldighet. Vi fant sterke indisier på at de synkroniserte med musikken, noe man aldri har sett hos andre dyrearter, sier Schachner.

Studentene ville finne ut hva som skiller papegøyearter fra våre nærmeste pattedyrslektninger. Tidligere studier har fokusert på at både papegøyer og mennesker kan mime til lyder, og at dette ser ut til å være nøkkelen til å forstå dansingen.

Evolusjon
Den hjernemekanismen som lar mennesker danse ser ut til å være den samme som gjør at vi kan imitere lyder. Denne egenskapen er dannet hos mennesker gjennom evolusjon, og ser ut til å skille oss fra de fleste arter.

Studien var finansiert av McDonnell-stiftelsen, og vil bli publisert i magasinet Current Biology. Dyrenes oppførsel ble studert blant annet gjennom Youtube-klipp for å se graden av synkroniserte responser på lyd blant ulike dyrearter.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere