Derfor døde kjæledeggen

Foto: Ørjan Nilsson

- Vi har mest erfaring med å operere hunder og katter i Norge, sier Akvariet-veterinær. Les hva som gikk galt da Linus døde.

23.02.09 11:05

(iBergen.no) Fredag fikk de ansatte på Akvariet den triste beskjeden om at Linus, som kom syk og skadet til Bergen i fjor sommer, aldri våknet opp av narkosen han ble lagt i under en øyeoperasjon.

Ler mer:Lille Linus er død.

Veterinær på Akvariet, Nils Reither, var med på operasjonen som førte til at Linus mistet livet.

- Denne selen var jo et slags sørgebarn her på Akvariet med tanke på alle problemene den hadde hatt. Det mest iøynefallende var jo denne skaden han hadde på øyet. Vi bestemte oss for å ta Linus på en skikkelig undersøkelse og der viste det seg at det ytterste laget på øyet hans var av en slik karakter at det kunne sprekke. Det var infisert med aggressive bakterier og behandlingene vi hadde gjort på Akvariet tidligere hadde ikke gitt resultater, forteller Reither til iBergen.no.

- Narkosen er vrien
Det ble bestemt at Linus skulle operere det skadde øyet. Operasjonen ble gjort på en dyreklinikk i Bergen på fredag i forrige uke.

- Narkosen er vrien og det er vanskelig å få et slikt dyr i en stabil narkose. Vi brukte en gassnarkose på Linus, som blir ansett som en snill og forutsigbar narkose som er veldig vanlig for dyr. Linus var ikke lett håndterbar og det hadde for eksempel ikke vært mulig å holde han fast under operasjonen, han måtte dopes ned, forklarer Reither.

Akvariet-veterinæren forteller videre at selen lå greit i narkosen under selve operasjonen. Men Linus våknet aldri opp.

- Det er vanskelig å se sånn umiddelbart hva som er grunnen til at han ikke våknet. Vi har lite erfaring og kompetanse på å operere slike dyr. Som veterinær i Norge opparbeider man seg god kompetanse på hunder og katter, men det er meget sjelden at det utføres operasjoner på seler her til lands. Vi kunne selvfølgelig hentet inn en spesialist fra utlandet, men hovedproblemet er jo å få en narkosespesialist inn her, for ikke å snakke om en selnarkosespesialist, på så kort tid, konkluderer han.

Vurderer USA
Det er hele syv år siden sist en sel ble operert i Bergen. Nils Reither vurderer nå å dra til USA for å tilegne seg mer kunnskap og førstehåndserfaring om det å operere seler.

- Det kan være summen av mange små feil og faktorer som gjorde at det gikk galt. Man må bli flinkere på dette området, og det er heller ikke sikkert er at det ble gjort noen feil. Vi skal obdusere Linus ved veterinærinstituttet for å finne årsaken til at han døde. Det kan ha vært en hjertefeil som var årsaken, men vi må lære av dette og gjøre alt vi kan for at det aldri skal skje igjen.

Reither forteller at stemningen på Akvariet har vært trykket de siste dagene.

- Dette er jo livets harde gang, men siden den har vært så syk siden den ble funnet i fjæresteinen i fjor har mange her fått en ekstra binding til dette dyret. Han har vært mye alene og har blitt trent mye alene uten kontakt med de andre selene på grunn av øyet sitt. Han vil bli savnet, forteller veterinæren.

1065

Les mer fra iBergen. no:Så mange stryker på teoriprøven.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.