RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor elsker insekter røde biler

Sist oppdatert:
Etter åresvis med grubling, har forskerne endelig tatt ansvar og funnet svaret på gåten.

Ingenting er mer irriterende enn et mysterium ingen vil bruke ressurser på å løse. Hvorfor insekter så ut til å foretrekke røde biler når de skulle legge egg, var en av disse. Siden artikkelen «Another case of water beetles landing on a red car roof» sto på trykk i Latissimus i 1998, har vitelystne over hele verden lengtet etter et svar.

Nå kan svaret ha kommet, skriver forskning.no.

For biologer ved Universitetet i Budapest la hele sin tyngde i å finne løsningen da de en dag la ut fire typer plastikk på bakken nær en myr. Plastikken var rød, gul, hvit og sort.

Etter tre timer landet 1229 vanninsekter på plastikken, hvorav 700 landet på den røde, 398 på den sorte, 88 på den gul og 43 foretrakk den hvite.

I de påfølgende undersøkelsene viste det seg at lyset de forskjellige fargene avga, var årsaken til overvekten av insekter på den røde duken. Fordi lyset fra røde og sorte biler var polarisert på samme måte som lyset fra vanndammers overflate, følte insektene seg trygge på å kunne legge eggene sine der.

Noe å tenke på neste gang du skal kjøpe bil...

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere