Gå til sidens hovedinnhold

- Derfor er det iskaldt i hele Europa

Issmeltingen i Arktis fører med seg iskalde vindsystemer over Europa, hevder forskere.

Europa har den siste tiden blitt rammet av en kuldeperiode som har krevd minst 221 menneskeliv på kontinentet den siste uken.

Et voksende antall eksperter tror at komplekse vindsystemer forandrer seg som følge av issmelting i Arktis, ettersom store havområder, som ellers er tildekket av is, blir eksponert for atmosfæren.

- Atmosfæren reagerer
De åpne havområdene kan påvirke høytrykkssystemer over Nord-Russland, som igjen bringer arktisk og sibirsk vind til Vest-Europa og De britiske øyene, skriver The Independent.

- De nåværende værsystemene passer godt inn i tidligere estimater til datamodeller for hvordan atmosfæren reagerer på tap av sjøis som følge av global oppvarming, sier professor Stefan Rahmstorf ved Potsdam Instituttet for klimaforskning, ifølge The Independent.

- De isfrie områdene fungerer som et varmeapparat fordi vannet er varmere enn den arktiske luften. Dette fører til at det oppstår høytrykkssystemer over Barentshavet, som sender kald luft inn i Europa, sier han.

Utviklet en modell
Vladimir Petoukhov ved Potsdam Instituttet for klimaforskning, utviklet en modell for konsekvensene av issmelting i Arktis allerede i 2009.

- Enhver som tror at smeltingen av sjøis langt borte ikke vil plage ham, kan ta feil. Det er komplekse sammenkoblinger i klimasystemet, og vi kan ha funnet en mektig responsmekanisme i Barentshavet og Karahavet, sier Vladimir Petoukhov, ifølge avisen.

Forskere ved Alfred Wegener Institutt for polar og marineforskning, hevder også at de har funnet en sammenheng mellom tapet av sjøis og utviklingen av høytrykkssoner i polarregionen, som igjen påvirker vindsystemer i sørligere breddegrader.

Kulda rammer flytrafikken

Vinterværet legger hindringer i veien for flytrafikken i Europa. Nesten en tredel av avgangene fra London-flyplassen Heathrow blir innstilt søndag.

Flyplasser i Italia og Nederland har alt opplevd problemer med trafikken, skriver BBC. Nå varsler britiske luftfartsmyndigheter at Londons hovedflyplass Heathrow vil innstille 30 prosent av avgangene søndag.

Snøen har allerede lagt seg over nordlige deler av England, og i løpet av helgen er det varslet at også de sentrale og sørlige delene av landet oppleve kaldt vintervær. Det kan komme opptil ti centimeter med snø, opplyser Meteorologisk institutt til NTB.

Den britiske luftfartsmyndigheten BAA sier de venter at mange passasjerer kan få booket om billett til flyene som fortsatt går.

Også London-flyplassen Stansted advarer om at avganger kan bli kansellert, mens Gatwick ikke har planer om å innstille flyginger.

Kommentarer til denne saken