*Nettavisen* Nyheter.

Derfor er dødsraten for coronaviruset feilaktig høy

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier at de tar virussituasjonen alvorlig, men at personene som var på virushotellet på Tenerife, blir vurdert lokalt hjemme i Norge.

Overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet sier at de tar virussituasjonen alvorlig. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)

Dødsraten i WHOs statusrapporter ser ut til å sprike fra land til land. Men det er en fornuftig forklaring på det.

27.02.20 12:28

I henhold til de daglige situasjonsrapportene til Verdens helseorganisasjon (WHO), ser det ut til at dødsraten for sykdommen Covid 19, som forårsakes av det nye coronaviruset, spriker fra land til land.

Med utgangspunkt i situasjonsrapporten per onsdag 26. februar, er den globale dødsraten på om lag 3,4 prosent dersom man tar utgangpunkt i antall registrerte sykdomstilfeller og dødsfall.

Les også: Flere personer satt i viruskarantene i Norge - planlegger for 16.000 innleggelser

I Kina er prosentandel for dødelighet på om lag 3,4 prosent, i henhold til tallene fra rapporten. I Italia er dødsraten også på rundt 3,4 prosent, mens i Iran ligger den på hele 15 prosent. I Sør-Korea er imidlertid dødsraten helt nede på 0,9 prosent.

Kinesiske helsemyndigheter har tidligere anslått at dødsraten i Kina har ligget på 2,3 prosent, ifølge en rapport som ble utgitt av kinesiske helsemyndigheter i forrige uke, og som er gjengitt i BBC.

Les siste nytt om coronaviruset her.

- Feilkilden er nevneren

Folkehelseinstituttet (FHI) antar at dødsraten er langt lavere, og kommer samtidig med en fornuftig forklaring på hvorfor tallene spriker fra land til land.

- Vår antagelse er under 1 prosent. Den viktigste feilkilden er nevneren: man har ikke oversikt over alle de milde tilfellene fordi de ikke er oppdaget, testet og registrert. Dermed blir nevneren kunstig lav og letaliteten (dødeligheten for en bestemt sykdom, journ. anm.) feilaktig høy, sier smittevernekspert og overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet til Nettavisen.

Fakta

Slik skal koronaviruset stanses i Norge

Les også: Slik kan du forberede deg på coronavirus-utbrudd i Norge

Til sammenligning ligger dødeligheten for vanlig sesonginfluensa i Norge på om lag 0,1 prosent.

- Det varier fra influensasesong til influensasesong, men grovt sett for vanlig influensaepidemi hver vinter, regner man med at mellom fem og ti prosent blir smittet i Norge, og at 0,1 prosent av dem som blir smittet dør av influensa, sier Aavitsland.

81.109 smittet i verden

Ifølge WHOs daglige statusrapport, som ble publisert onsdag, er det 81.109 bekreftede coronavirus-smittetilfeller på verdensbasis. Globalt er det bekreftet 2762 dødsfall. På verdensbasis er det registrert virussmitte i et 30-talls land. Det er registrert dødsfall i syv land.

Tallene til WHO spriker noe fra myndigheters tall, ettersom sistnevnte oppdaterer og kunngjør tallene fortløpende.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.