GÅ RETT TIL DYRESIDEN

De færreste har møtt slanger i en farlig situasjon. Likevel er de fleste redd dyrene og noen har alvorlige fobier knyttet til dem. En gruppe amerikanske forskere har undersøkt hvorfor mennesker har denne frykten, skriver LiveScience.

Gjenkjenning
I forskningen ble både tre år gamle barn og voksne satt til å kjenne igjen slanger blant ufarlige dyr. Deretter ble det samme prøvd ut med mindre farlige dyr.

Psykologene fant ut at begge grupper lettere gjenkjenner slanger og edderkopper enn mindre farlige dyr, som frosker og sommerfugler. Dette mener forskerne skyldes en overlevelsesmekanisme fra villmarken.

- Gjennom evolusjonen har mennesket raskt lært at det å frykte slanger er en fordel for overlevelse og reproduksjon. Mennesker som klarte å identifisere slanger i nærheten raskt hadde større sjanse for å spre genene, sier Vanessa LoBue, postdoktor i psykologi ved universitet i Virginia, i følge LiveScience.

Les mer fra Dittdyr. no:

Mat katten med SMS

Hvite hester arvet 30 millioner

Her er dyrlege-Trudes juleråd

Kommer med alder
Barn er ikke like redde for slanger, men siden de gjenkjenner slanger raskt og tidlig tyder det på at det er en medfødt reaksjon. I tillegg vil barn som får et negativt bilde av slanger gjennom media eller i virkeligheten raskt utvikle frykt for dyrene.

Forskerne sier at man har mindre fobier for andre farlige dyr fordi mennesker sjeldnere var truet av disse.

- Man ser ikke så ofte løve- og bjørnefobi fordi det ikke var noe man fryktet i det daglige, sier medforfatter i prosjektet psykologiprofessor Judy DeLoache, i følge LiveScience.

Våpen
I dagens samfunn er skytevåpen langt farligere enn slanger. Forskerne mener det er for tidlig for mennesker å utvikle fobier for disse.

- Mennesket har ikke hatt nok tid til å utvikle frykt for farer som truer oss nå. Derfor har man ikke det samme instinktet for å gjenkjenne et våpen raskt, avslutter Judy DeLoache.