RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er han ikke psykotisk

(Paul Waver, Nettavisen)
Sist oppdatert:
Les hvorfor de nye sakkyndige finner Anderes Behring Breivik tilregnelig.

De rettspsykiatriske sakkyndige Terje Tørrissen og Agnar Aspaas leverte tirsdag sin rettspsykiatriske rapport om tiltalte i terrorsaken på Utøya og i regjeringskvartalet, Anders Behring Breivik, til Oslo tingrett og partene i saken.

De sakkyndiges hovedkonklusjon er at Breivik vurderes ikke psykotisk på handlingstidspunktet 22. juli 2011.

Det innebærer at han er vurdert som tilregnelig på gjerningstiden, ifølge en pressemelding fra Oslo tingrett.

Her er konklusjonen deres:

Observanden var ikke psykotisk, bevisstløs eller psykisk utviklingshemmet i høy grad (§ 44) på tiden for de påklagede handlinger.

Observanden har ikke en alvorlig psykisk lidelse med betydelig svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen, og han handlet ikke under en sterk bevissthetsforstyrrelse på tiden for de påklagede handlinger. Observanden er ikke lettere psykisk utviklingshemmet (§ 56 c).

Observanden var ikke psykotisk på tiden for undersøkelsene.

Mandatets punkt 7 utgår da de sakkyndige har konkludert negativt mht. tilstander som omfattes av straffeloven § 44.

Det er høy risiko for gjentatte voldelige handlinger.

Andre detaljer er hemmelige
Rapporten skal nå vurderes av den rettsmedisinske kommisjon. Det forutsettes at kommisjonens vurdering foreligger i god tid før de sakkyndige skal vitne i rettssaken i juni.

Rapportens øvrige innhold er konfidensielt og kan derfor ikke kommenteres.

De sakkyndige har opplyst til retten at deres rapport er utarbeidet på grunnlag av saksdokumenter, egne samtaler, innhentede helseopplysninger og rapport fra tre ukers observasjon i institusjon etter reglene i straffeprosessloven § 167. De sakkyndige har gjennom hele prosessen vurdert motforestillinger og alternative forståelsesmåter.

Konklusjonen er avgitt samstemmig. Den strider med rapporten rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim la frem 29. november 2011, som konkluderte med at Breivik gjennom en lengre periode utviklet sykdommen «paranoid schizofreni».

Nettavisen har forsøkt å få kontakt med Husby for en kommentar på den nye rapporten.

- Riktig konklusjon
- Jeg mener dette er en riktig konklusjon, sier forsvarsadvokat Harald Stabell i en kommentar til Nettavisen.

- Hvorfor det?

- Jo, ut fra det vi har sett av forberedelser og gjennomføring – ikke minst på Utøya – mener jeg noe annet ville være støtende og stride med folks rettsfølelse, sier Stabell.

Han mener det vil være ubegripelig for folk flest at en mann som har planlagt slike angrep i ni år ikke skulle straffes for ugjerningene.

Endrer ikke tiltalen
- Selv om det i norsk rettspraksis er eksempler på at sakkyndige har vært uenige om en person er tilregnelig eller ikke, er det i denne saken krevende når de sakkyndige kommer til forskjellig konklusjon i dette viktige spørsmålet, opplyser påtalemyndigheten ved Inga Bejer Engh og Svein Holden.

- Vi har imidlertid i tiltalebeslutningen, som var basert på de to første sakkyndiges erklæring, tatt høyde for at denne situasjonen kunne oppstå. I tiltalen er det tatt forbehold om at det under hovedforhandlingen kan bli aktuelt å påstå straff, herunder forvaring.

De vil avvente sin konklusjon:

- Vi ønsker ikke i dag å spekulere i hvilken påstand som etter hvert kommer til å bli nedlagt i retten. Først etter at bevisføringen er avsluttet, den tiltalte har forklart seg, de oppnevnte sakkyndige har avgitt sine endelige erklæringer og representanter fra Den rettsmedisinske kommisjon har forklart seg, vil vi ta stilling til spørsmålet om Behring Breivik bør anses som tilregnelig eller ikke.

Videre vil aktoratet da – i samråd med riksadvokaten – ut fra gjeldende rett nedlegge påstand i overensstemmelse med sin oppfatning av saken på det tidspunktet.

- Dersom vilkårene for å idømme Behring Breivik straff er oppfylt, vil det da bli nedlagt påstand om dette. Hvis vilkårene for straff derimot ikke er oppfylt, vil det bli nedlagt påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern, sier de to i en pressemelding.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere