*Nettavisen* Nyheter.

Derfor er han utro

Foto: Shutterstock

Én av tre menn er utro. Men sex er ikke grunnen ...

(SIDE2): Selv om han har sverget evig troskap, er det ingen garanti for at han ikke bedrar deg med en annen kvinne. Hvorfor er noen menn utro? Og hvilke tegn bør kvinner se etter?

DENNE ARTIKKELEN ER LEVERT AV HELSENETT

Det antas at 1 av 3 menn er utro. Kona finner det sjeldent ut. Dette kommer frem i boken «The truth about cheating», skrevet av Gary Neuman, en amerikansk ekteskapsrådgiver. I den redgjør hun for sine funn basert på samtaler med flere hundre gifte menn, både trofaste og utro. Studien gir nyttig informasjon om hvorfor noen menn velger å ha en annen kvinne på si.

Sex er ikke grunnen
Det er en vanlig oppfatning at dårlig eller lite sex i ekteskapet er grunnen til at mannen finner seg en annen. 92 prosent av de spurte mennene i Neumans undersøkelse sa at sex ikke var hovedårsaken til at de var utro. Utseendet spiller heller ikke en vesentlig rolle. 88 prosent sa at elskerinnen ikke så bedre ut enn konen. For omtrent alle mennene var det et følelsesmessig savn som var årsaken.

Trenger å føle seg verdsatt
Selv om de ofte ikke vil vedkjenne seg dette, er menn like sårbare som kvinner og trenger å føle seg verdsatt. I en travel hverdag med barn, regninger, middager, oppvask og andre gjøremål, er det lett å skli fra hverandre. Man glemmer å sette pris på, og ivareta partneren slik man burde ha gjort. Dette kan få mannen til å føle seg usikker på seg selv. Så når en annen kvinne viser interesse for ham, føler han seg unik og verdsatt igjen.

FLERE SAKER FA HELSENETT
Slik får du barnet til å sove
Hvordan takle sinne?
Myter og fakta om herpes
Sover tenåringen for lite?
Fedme og røyking er like skadelig

Vil være en vinner
Menn har en vinnende mentalitet. Tenk bare på hvordan de oppfører seg når de ser på yndlingssporten sin. Så lenge deres lag har en ørliten sjanse til å vinne kampen, ser de til siste slutt. Men hvis løpet er kjørt og laget deres ikke har sjanse til å vinne, er de raske med å slå av tv-en eller forlate stadion. På mange måter er det også slik i ekteskapet. Hvis mannen føler at han ikke kan vinne, hvis alt han gjør er feil, er det lettere å forlate alt.

Gi ham vinnerfølelsen!
Det er derfor viktig å gi skryt og gi ham den vinnerfølelsen han trenger. Dette går for øvrig begge veier. Alle vil ha en partner som syns man er fantastisk, og som legger merke til at det gode man gjør. Enten det er å lage pizza, snekre sammen Ikea-møbler eller klippe plenen. Vi liker alle å få ros. Husk at jo mer skryt du gir til andre, jo mer får du igjen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Den andre kvinnen
Utroskap handler altså verken om sex eller utseende. Den andre kvinnen får rett og slett mannen til å føle seg vel på en måte som konen ikke gjør. Men hvem er egentlig denne «andre kvinnen»?

Som regel er det ei som han har møtt på jobb eller i forbindelse med en fritidsaktivitet. Det starter med at de treffes jevnlig og får et følelsesmessig bånd. Deretter utvikler det seg til mer enn bare vennskap. Mange kvinner som oppdager at mannen deres har vært utro, vet hvem han har vært utro med – før han forteller det selv. Et vanlig tegn på at han er utro er nettopp at han snakker masse om én spesiell kvinne.

Siste nytt fra Side2, besøk forsiden akkurat nå!

Andre faresignaler:
- Han er mer ute
- Dere har mindre sex
- Han unngår kontakt med deg
- Han svarer ikke på mobiltelefonen
- Han kritiserer deg mer

Løgnen er det verste
Svært få av mennene som har vært utro tilstår. Kun syv prosent forteller det til konen uoppfordret. 55 prosent forteller det aldri og lyver dersom de konfronteres med det. Mange av dem fortsetter å holde affæren skjult, selv etter at ekteskapet er over.

Vil du vite det?
Hvis du er usikker om mannen din er utro, er det flere måter å finne det ut på. Du kan for eksempel lese tekstmeldingene på mobilene hans, sjekke e-posten, følge etter ham, osv. Men før du gjør det, bør du stille deg selv et spørsmål: vil du virkelig vite det?

Sannheten kan være tung å svelge. Hvis ektemannen har vært utro, betyr det ofte slutten på ekteskapet og begynnelsen på en vanskelig skilsmisse. For mange kvinner er det ikke selve utroskapet som er det verste, men det faktum at han har løyet.

Man har stolt 100 prosent på denne personen, og finner plutselig ut at mye av det han har sagt ikke var sant. Det kan være svært vanskelig å komme over et slikt tillitsbrudd.

Veien videre
Likevel velger en del kvinner å prøve og redde ekteskapet. Hvordan gjør man det?

Klikk på bildet for å forstørre.

Å vite kan gjøre alt verre
Når mannen først tilstår, har han ofte et behov for å bli «ren» og vil fortelle alt. Kvinnen har som regel også en del spørsmål, men vær klar over at for mye informasjon kan gjøre alt verre. Kvinnen bør vite nok til å få et fullt bilde over hva som har skjedd, slik at hun kan beskytte seg selv i fremtiden. Det er for eksempel hvem den andre kvinnen er, hvor han møtte henne, hvor lenge har de hatt et forhold og om han fremdeles har følelser for henne. Hun bør ikke stille spørsmål som går på detaljer, for eksempel om han har sagt de samme tingene til begge to, om sexen var bedre eller hvilken farge hun hadde på undertøyet sitt. Når man vet alt dette, er det veldig vanskelig å komme seg videre.

Det er ofte småting som fører til utroskap, men det er også de små tingene som hjelper forholdet videre. Man skal ikke undervurdere kraften av litt skryt. Pass på å rose hverandre, også når ting går galt. Hvis han lager frokost til deg, men svir rundstykkene i ovnen, skal du heller rose ham for den fine tanken i stedet for å skjelle ham ut for den lille glippen. Prøv også å gjenskape følelsen dere hadde som nyforelsket. Hva var det dere falt for hos hverandre da dere først møttes? Fokuser på de gode sidene hos hverandre. Alle trenger å føle seg spesiell og verdsatt.

Kilde: The Truth About Why Men Cheat, Web.md, September 2008

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.