Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er kvinner «snille piker» på jobben

Professor Bjørg Aase Sørensen
Professor Bjørg Aase Sørensen Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
- Kvinner tenker at de må ha litt til gode - litt å gå på. Derfor stiller de ikke krav i arbeidslivet i samme grad som menn, sier professor Bjørg Aase Sørensen.

Bjørg Aase Sørensen, professor i helsefremmende arbeid ved Høgskolen i Vestfold og forsker ved Arbeidsforskningsinistituttet (AFI) i Oslo, bekrefter at undersøkelser viser at kvinner i mindre grad enn menn krever høyere lønn og opprykk på jobben.

- Det er absolutt noe i det, men det er viktig å få fram at vi vet noe om årsaken til at det er slik. Undersøkelser knyttet til hvordan kvinner kalkulerer viser at kvinner tenker at de må ha litt til gode overfor arbeidsgiveren - litt å gå på, slik at de kan ta ut dette i form av tid og fleksibilitet brukt i forhold til familien sin. Kvinner foretrekker også i større grad enn menn å bli oppfordret til å søke f.eks. en lederstilling. De vil gjerne ha et hint. Dette er også en strategisk tilpasning. Kvinner har erfart at det kan være lønnsomt i lengden å være forsiktig. Men dette holder på å forandre seg, sier Sørensen.

- Ond sirkel
Det er store kjønnsforskjeller i det norske arbeidsmarkedet. Sysselsatte kvinner jobber i snitt sju timer mindre i uka enn menn. Over fire av ti kvinner jobber deltid, mens bare en av ti menn gjør det samme. Mens syv av ti kvinner er yrkesaktive, så er åtte av ti menn det. Kvinner hadde i 2006 i gjennomsnitt bare 85 prosent av menns lønn.

Det hele er en blanding av historisk arv og ond sirkel.

- Det hele er en blanding av historisk arv og ond sirkel. Vi har typiske mannsjobber og typiske kvinnejobber. Disse er lønnet forskjellig og opprettholder til en viss grad kjønnsrollen der menn er forsørgere mens kvinner blir forsørget. Når det er mest lønnsomt for et par at mannen har full jobb og vel så det, så føres kjønnsforskjellen videre. Men det er ikke mange tiår siden arbeidslivet opererte med egne kvinnetariffer, så vi kan glede oss over at kvinners forutsetninger for å delta i arbeidslivet har blitt mye bedre, sier Sørensen.

Sørensen er sikker på at andelen heltidsarbeidende kvinner vil øke fremover:

- Jo mer utdanning kvinner får, jo mer jobber de heltid.

Prioriterer familie
Mange kvinner med små barn foretrekker å jobbe deltid. Et typisk argument de bruker er at barnas dager i barnehage blir for lange for barna.

- Familiesammenhengen er veldig viktig for norske kvinner, men vi har et stort omfang av undersøkelser som viser at de jobber ufrivillig deltid. i Bygde-Norge kan det være svært vanskelig for kvinner å finne heltidsarbeid, selv om de ønsker det, sier Sørensen.

Mange kvinner har relasjonelle arbeidsoppgaver. De kan man ikke uten videre kan ta med seg hjem.

- Mange kvinner har relasjonelle arbeidsoppgaver. De kan man ikke uten videre kan ta med seg hjem. Det gjelder sånt som omsorg, pleie, stell og undervisning, sier Sørensen.

- Nye roller
Sørensen er helt klar på at kvinners stilling på arbeidsmarkedet er i utvikling.

- Å si ifra om sin egen verdi handler om utvikling. Dette er nye roller for mange kvinner. I dag er det flere kvinner som tar mot til seg når det gjelder å si ifra om lønn. De krever i dag i større grad å få samme lønn som sine kolleger. Før i tiden var det mer slik at kvinner krevde å få samme lønn som de hadde fra før, sier Sørensen.

Hun tror mye i arbeidsmarkedet vil endre seg til det bedre for kvinner i løpet av de neste ti til femten årene.

- Kvinner er blitt mye mer mobile i arbeidsmarkedet og det er dokumentert at det gir gevinst for dem å flytte på seg. Slike erfaringer bidrar til en positiv utvikling.

- Hva må kvinner gjøre for å få høyere lønn?

- Jeg vil oppfordre kvinner til å snakke med hverandre om lønn og om lønnsforhandlingsteknikker. Fagorganisering er også en rimelig velprøvd og effektiv strategi i den sammenhengen, sier Sørensen.

FÅR KVINNER LØNN SOM FORTJENT? TA DEBATTEN!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!