*Nettavisen* Nyheter.

Derfor er nordmenn ekstra utsatt for hudkreft

Foto: Thinkstock

Antall tilfeller av føflekkreft øker.

(SIDE2:) Dagene blir stadig lysere, lengre, og temperaturene inviterer til begrenset påkledning. Etter en lang vinter, slikker vi nordmenn gjerne så mye sol vi kan nå i sommerhalvåret.

Desverre takler ikke den lyse huden vår denne solmengden så bra. Stadig flere nordmenn rammes av den hissige kreftypen føflekkreft.

- Både det å bli solbrent og mye, intens soling over tid øker risikoen for hudkreft. Antall tilfeller har økt kraftig etter at vi har fått mer fritid, lengre ferier, flere reiser til solrike strøk og at flere bruker solarium, forteller spesialrådgiver i Kreftforeningen, Sigrid Elisabeth Trandum.

Kreftforeningens viktigste solvettregler:

Ta pauser fra sola

Bruk klær, solhatt og solbriller

Bruk solkrem med minst faktor 15

Unngå solarium

På krefttoppen
Hvert år får 1400 nordmenn får sykdommen.

- Norge er et av de landene i verden som har flest tilfeller av føflekkreft, den mest alvorlige typen hudkreft, sier Trandum.

At mange får hudkreft i Norge skyldes først og fremst at når sola endelig er her, eller vi reiser til steder med mye sol, er det mange som bråsoler seg og blir solbrent.

Stadig flere av de rammede er barn og unge. Forskning viser at mye soling og solbrenthet i ung alder, øker sjansjen for hudkreft når man blir eldre, fordi hudcellenes arvemateriale skades.

(Artikkelen fortsetter)

Klikk på bildet for å forstørre.

Kreftforeningen oppfordrer til å være i aktivitet når du oppholder deg i sola. Beskytter du deg godt, kan du fint nyte sommerdagen uten å bli solbrent.

Føflekkreft

Er den mest alvorlige formen for hudkreft. Føflekkreft kan dannes i føflekker en har hatt i lang tid, men oppstår også som nye føflekker. Man kan få denne kreftformen hvor som helst på kroppen, som oftest på huden, men kreften kan også oppstå i slimhinner, lymfeknuter og øyne.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium.

Solbrenthet hos barn og ungdom er en viktig medvirkende årsak til hudkreft i voksen alder.

Ved mistanke om kreft, fjernes føflekken og sendes til undersøkelse. Har føflekken utviklet seg til kreft, fjernes mer av huden rundt arret der føflekken satt. Jo tykkere kreftsvulsten er, jo mer av den omkringliggende normale huden fjernes.

For mer informasjon, se kreftforeningens infoside om føflekkreft

Slik unngår du å bli brent
UV-strålene er sterkest mellom klokken 12 og 15. Derfor bør man ikke være for lenge sammenhengdende i sola i dette tidsrommet. Ofte blir man brent, uten at man merker det før senre på dagen.

Om våren er det lenge siden huden har sett sol, og derfor må man være ekstra forsiktig med solingen på denne årstiden. Kreftforeningen er opptatt av at det å beskytte seg mot sola, ikke bare handler om bruke solkrem.

Barn, ungdom og de som har rødt hår eller lyse hudtoner, må beskytte seg mer enn andre. Likevel har alle behov for å beskytte huden om våren hvis de er i intens sol over tid.

Jo nærmere ekvator du befinner deg, jo sterkere er sola. I vårt langstrakte land betyr det at det er sterkere sol i Kristiansand enn i Tromsø. Det betyr også at det er ekstra viktig å beskytte seg på ferie til sydlige strøk.

Tidligere har Side2 fortalt om kjendisstylisten Hedda Schou, som fikk føflekkreft etter å ha solt seg mye i solarium. Hun fryktet å dø fra barna sine. Nå tar verken hun eller venninnen, som inkluderer Tone Damli Aaberge solarium, og de oppfordrer andre til å holde seg unna solsengen.

LES OGSÅ:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.