RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er Norge minst fredelig i hele Norden


Thorbjørn Jagland avbildet sammen med USAs president Barack Obama da sistnevnte mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus i 2009. Norge blir gjerne omtalt som en fredsnasjon som følge av Norges internasjonale fredsbyggingsinnsats og som vertsland av Nobels fredspris.
Thorbjørn Jagland avbildet sammen med USAs president Barack Obama da sistnevnte mottok Nobels fredspris i Oslo rådhus i 2009. Norge blir gjerne omtalt som en fredsnasjon som følge av Norges internasjonale fredsbyggingsinnsats og som vertsland av Nobels fredspris. Foto: Sigurdsøn, Bjørn (NTB scanpix)
Norge havner helt på 17. plass på rangering av fredelige nasjoner.

Norske politikere liker gjerne å omtale Norge som en fredsnasjon, og viser til fredsprisutdelingen og vår internasjonale fredsbyggingsinnsats.

Men den globale fredsindeksen Global Peace Index (GPI) har imidlertid plassert Norge helt på 17. plass over de fredeligste nasjonene i verden.

Indeksen har tatt utgangspunkt i faktorer som drapsrate, kriminalitet, terrorisme og militærutgifter. Det er tenketanken Institute for Economics and Peace som står bak den årlige indeksen.

Island blir rangert som den fredeligste nasjonen i verden. Fredsindeksen legger blant annet til grunn at landet ikke har noen reell stående militærforsvar, har lav kriminalitet, høy sikkerhet og sosial stabilitet. Danmark havner på annen plass etterfulgt av Østerrike og New Zealand. Finland rangeres som den femte fredeligste nasjonen i verden.

Norge på 17. plass
Sverige og Norge havner på henholdsvis 13. og 17. plass. Svensk og norsk våpeneksport trekkes fram som en årsak til at Sverige og Norge er mindre fredelig enn de andre nordiske landene.

«Norge, et land som er bedre kjent for sitt globale humanitære engasjement og fredsbyggingsinnsats, har også hatt en økning i sin militarismescore. Økningen skyldes eksport av luftforsvarssystemer, skip og avansert utrustning,» lyder rapporten til GPI.

I 2014 eksporterte Norge våpen for 1,8 milliarder kroner. Dette er imidlertid en nedgang på 14 prosent fra året før, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ifølge tall fra FNs database Comtrade, ble det i 2013 eksportert våpen for 12,9 milliarder dollar i verden. Norge sto for 2,8 prosent av all våpeneksporten.

Island brukte 0,13 prosent av bruttonasjonalproduktet på forsvaret i 2012, mens Norge brukte 1,4 prosent, ifølge tall fra CIA World Factbook.

Jan Øberg er en dansk fredsforsker som er bosatt i Sverige.

- Dette er humbug
Dansk fredsforsker stiller seg svært skeptisk til fredsrangeringen, og mener en bør sette spørsmålstegn ved om metoden er pålitelig.

- Vi lever i en merkelig tid hvor alt skal rangeres. Alt fra de lykkeligste folkeslagene til de mest demokratiske landene. Men man kan ikke regne sammen epler og pærer. Land er så forskjellige, så man kan ikke gjøre det, sier leder for den svenske tankesmien TFF, Jan Øberg,til Nettavisen.

- Dette er samfunnsvitenskapelig urimelig fordi det hele bygger på The Economist Intelligence Unit, hvor man forsøker å finne en kvalitet ved å vekte sammen en rekke indikatorer som er kvantitative. Det er samfunnsvitenskapelig humbug, sier han.

- Det interessante er at fredsindeksen (GPI) viser at alle vestlige land er fredelige, mens Kina og Russland er markert røde. Da lurer jeg på om man har konstruert en indikasjon for å vise fram noe interessant eller for å vise at Vesten er fredeligere enn andre land, sier Øberg.

Redd Barnas ungdom og Changemaker avbildet under en demonstrasjon mot norsk våpeneksport i Oslo i 2006.

- Ikke forenlig
Øberg er imidlertid enig med at Island trolig er ett av verdens fredeligste land, men sier det er «grotesk» at Danmark havner på annen plass, ettersom landet har deltatt i en håndfull internasjonale kriger siden 1999.

- Hvor fredelig er egentlig Norge, Øberg?

- Jeg tror at Tahiti og Seychellene er fredeligere enn Norge, sier han.

- For det første er Norge medlem av Nato som bygger sitt forsvar på kjernevåpen. I tillegg har Norge bombet Libya. Og norsk våpeneksport er helt uforenelig med å være en fredsnasjon. I tillegg er Norge totalt lojale overfor USA som er det mest militariserte landet i verden.

Syria farligst i verden
I andre enden av skalaen er det Syria som ender opp som det minst fredeligste landet i verden, ettersom landet er rammet av en brutal borgerkrig og framveksten av Den islamske staten (IS). Syria er etterfulgt av Irak, Afghanistan og Sør-Sudan som verdens farligste nasjoner.

I 2008 havnet Syria på 88. plass over de fredeligste nasjonene i verden. Fredsindeksen, som har kommet ut ni år på rad, tar for seg 162 land.

De siste åtte årene har gjennomsnittsscoren falt med 2,4 prosent, noe som antyder at verden har blitt mindre fredfull.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere