RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor er Norge på overdosetoppen

Foto: Gudmund Aarseth (Illustrasjon)
Sist oppdatert:
Politiets overdosestatistikk her hjemme inkluderer mye mer enn heroinrelaterte dødsfall.

(SIDE2): - Overdosestatistikken vår er beklagelig høy, vi ligger blant de landene i Europa som har mange dødsfall, men vi skiller oss ikke spesielt ut slik som media gir inntrykk av, sier Helge Waal ved Senter for rus- og avhengighetsforskning til Side2.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

I 2008 var det 179 overdosedødsfall i Norge, og det skal være så mange som 12.000 sprøytenarkomane i Norge.

Waal mener hovedforklaringen til statistikken i Norge blant annet er at vi har en større forekomst av andel som bruker heroin i sprøyte. De landene som ligger lavt på overdosestatistikken har de som røyker heroin - det gir færre dødsfall.

- Vi har land som har relativt høy andel tunge brukere som foretrekker heroin, også er det andre land med større forekomst av amfetamin som for eksempel Sverige og Finland – der er det lavere antall dødsfall. Dette handler lite om tiltak og politikk, men mer om tradisjon og kultur som har utviklet seg i rusmiljøene.

Upresise tall
Torsdag kommer Waals artikkel som viser at overdosestatistikk her hjemme inkluderer mye mer enn heroinrelaterte dødsfall. I funnene som publiseres i Tidsskrift for Den norske legeforeningen undersøkes problemene med å beregne antall dødsfall forårsaket av illegalt stoffmisbruk.

Et betydelig antall dødsfall knyttet til legemiddelforgiftninger er tatt med i politiets overdosestatistikk, selv om illegale rusmidler ikke er påvist hos avdøde. Norge har et noe høyere antall overdosedødsfall enn i andre land, og dette kan også delvis forklares med metodeproblemer i registreringen.

Økningen i antallet overdosedødsfall i Norge i 2007 kan i hovedsak forklares med at registreringsrutinene ble endret i Oslo. Dette året, i motsetning til tidligere, ble det regnet forgiftningsdødsfall uten bruk av illegale rusmidler som overdosedødsfall.

I 2007 var 62 av dødsfallene uten opplysninger om illegale rusmidler, mens det gjaldt 24 dødsfall 2005 og 24 i 2006.

Dette blir endres
Det er viktig å intensivere arbeidet med å forhindre overdosedødsfall, og for å målrette denne innsatsen er det nødvendig å differensiere bedre mellom de ulike årsakene til dødsfallene, mener Waal.

- Når politiet rapporterer piller og alkohol, så bør ikke det gå inn i overdosestatistikken, sier Waal.

Gjennomgangen av data viser at rettsmedisinsk undersøkelse ofte mangler i rapporteringen fra distriktene utenfor Oslo. Waal og hans kollegaer bak artikkelen ønsker seg høyere andel rettsmedisinske undersøkelser etter dødsfall med mistanke om narkotika eller legemiddelforgiftning, og økt kvalitetssikkerhet.

Økning av metadondødsfall
Metadon, uten samtidig påvisning av heroin, ble i 2007 funnet i 20 av dødsfallene nasjonalt. Andelene var omtrent den samme i og utenfor Oslo, og det er relativt liten endring fra år til år. Men at det er et økende antall metadondødsfall har vært kjent en stund, mener Waal.

- Det er i liten grad snakk om metadon alene, men som oftest sammen med andre stoffer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere