*Nettavisen* Nyheter.

Derfor får du røde badeøyne

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)

Får du røde øyne etter badingen i bassenget så er urin årsaken, ikke klor.

25.05.09 10:31

(SIDE2): De amerikanske helsemyndighetene, CDC, har oppdaget at symptom som mange tror er følsomhet mot klor egentlig har med urin å gjøre.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Røde øyne og hoste
Tiss i vannet forener seg med kloret og bygger kloraminer som forårsaker røde øyne og pustebesvær hos badegjestene.

- Selv om urin i vannet sannsynligvis ikke vil føre til at svømmerne må på legevakten, så skaper det mer en irritasjon; røde hovne øyne eller hoste og kløe i halsen. En viktig beskjed er at man ikke skal tisse i vannet, sier epidemiolog Michele Hlavsa ved Center for Disease Control and Prevention til CNN.

Å tisse i vannet er vanligere enn man kanskje tror. Ifølge CNN, innrømmet 17 prosent at de tisset i bassenget i en ny amerikansk undersøkelse.

- Uansett hvor diskret du er, så forurenser du vannet, sier viseformann Linda Golodner ved Water Quality and Health Council til CNN.

Undersøkelsen, som er offentliggjort av Golodner's gruppe, fant ut at elleve prosent av de voksne i undersøkelsen sier at de har svømt med rennende nese. Syv prosent har svømt med utslett eller kutt og én prosent har svømt med diaré.

Proffene tisser også
Men til og med profesjonelle svømmere tisser i bassenget. Det er forståelig at amerikaneren Michael Phelps ikke kunne gå på toalettet da han svømte hjem 14 OL-gull og 18 VM-seirer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Under et tv-intervju i 2008 innrømmet Phelps at han tisser i bassenget.

- Yeah, svarte Phelps.

I tillegg tror Phelps at amerikanerne er det folkeslaget som tisser mest i bassengene.

Men da svenske Aftonbladet gjennomførte sin undersøkelse ble resultatet enda verre. Av 38 000 lesere som deltok i undersøkelsen, så tisset 48,3 prosent i bassenget. Så da er det kanskje svenskene som er verst i klassen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.