RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor feirer vi Kvinnedagen

Sist oppdatert:
Den internasjonale kvinnedagen har blitt feiret i over 90 år. Og engasjementet blant norske kvinner har ikke lagt seg.

Kvinner har gjennom mange år kjempet for stemmerett, støtte for kvinnelige arbeidere og de har protestert mot kvinneundertrykking. Den internasjonale kvinnedagen blir onsdag markert over hele verden.

Historikk
Markeringen startet i 1910, på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress i København. Her kjempet over 100 frammøtte kvinnene om rettigheter for kvinner, inkludert stemmerett. Allerede året etter ble oppfordringen markert i flere land. Formålet med dagen var å fremme kvinners sak i samfunnet.

I Norge var feiringen av 8. mars stor i 1915, da Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet arrangerte folkemøte for fred.

Under andre verdenskrig markerte kvinner dagen i all hemmelighet, men på 1970-tallet tok den nye kvinnebevegelsen initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene og det resulterte i at dagen ble en viktig markeringsdag og at det landet rundt gikk demonstrasjonstog.

Diskuter kvinnedagen her

Ny vår
I 1975 bestemte FN at 8. mars skulle bli den internasjonale kvinnedagen. Og fra 1990 årene er 8. mars igjen blitt en viktig markeringsdag og en dag hvor kvinners situasjon og posisjon står på dagsordenen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere