Derfor fikk ikke offiseren refs etter nakenbading-ordre

Alice Asplund.

Alice Asplund. Foto: (Tom Melby, Avisa Nordland)

Forsvaret offentliggjorde tirsdag begrunnelsen for at en offiser fikk trukket tilbake refsen han fikk etter å ha beordret en Alice Asplund til å bade naken under en militærøvelse.

04.11.14 20:35

«Fornærmede har forklart at hun ble fortvilet da hun fikk avslag på sin forespørsel om tillempninger, men det anses ikke bevist at refsede var klar over hvordan hun følte situasjonen, og at hun følte seg krenket», heter det i begrunnelsen fra Klagenemnda for disiplinærsaker i Forsvaret som ble offentliggjort på NRK tirsdag.

Klagenemnda skriver videre at slik de ser det, er det en sikkerhetsmessig utfordring å gjennomføre felthygienemomentet, altså badingen – og at «det ikke fremstår som uten videre rimelig å avkreve av refsede at han burde foretatt nødvendige tillempninger til fordel for fornærmede».

Nemnda mener at både vitners og Asplunds forklaringer bekrefter at gjennomføringen var forsvarlig, og nødvendig ut fra et sikkerhetsmessig aspekt.

Klagenemnda opprettholdt refsen offiseren fikk da saken var oppe i nemnda første gang, men ett år senere ble saken gjenopptatt – og nye vitneopplysninger fikk nemnda til trekke tilbake refsen. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.