Torsdag får statsminister Jens Stoltenberg (Ap) møte USAs president i Det hvite hus. Seks år etter at den rødgrønne regjeringen så dagens lys, har Stoltenberg ennå ikke fått denne æren til del. Han ble aldri invitert av George W. Bush, mens forgjengeren Kjell Magne Bondevik var der flere ganger. Men nå - to og et halvt år etter at Barack Obama tok plass - er det Stoltenbergs tur til å slippe innenfor.

Ringte og gratulerte

I følge Aftenposten var det hva Stoltenberg IKKE sa da George W. Bush ringte ham for å gratulere med valgseieren i 2005 som stengte døra for et norsk statsministerbesøk. Amerikanske kilder sier til avisa at mens Stoltenberg i en rekke intervjuer med mediene etter samtalen med Bush fortalte at han hadde gjort det klart at Norge ville trekke ut sine siste offiserer og avslutte engasjementet i Irak helt, ble dette budskapet aldri formidlet i samtalen med presidenten.

- Oppfattet som uærlig
Da de oppdaget dette, ble amerikanerne rasende, ifølge Aftenposten.

- Amerikanerne mente Stoltenberg var uærlig, sier en norsk kilde til avisa.

- Oppsto uklarhet
Til Aftenposten sier Jens Stoltenberg nå at han hadde en kort og hyggelig samtale med George W. Bush den gangen og at det som oppsto av uklarhet om norsk militært nærvær i Irak ble avklart gjennom en samtale med den norske ambassadøren i etterkant. Stoltenberg sier det allerede før valget var klart for alle, også amerikanerne, at de rødgrønne ville trekke Norge helt ut av Irak.