Derfor forblir du tykk

Foto: (Crestock)

Kanskje har du et gen som gjør at trening ikke hjelper.

(SIDE2): Er du en av mange som har tilbrakt utallige timer på treningssenteret uten å se resultater? Vel, da kan det være du har arvet et gen som gjør det vanskelig for deg å gå ned i vekt.

Les også: Derfor går du ikke ned i vekt

Ifølge den engelske avisen Daily Mail har en av fem «dårlig form»-genet, og er du så uheldig å ha dette genet hjelper det ikke hvor mye du svetter på tredemøllen – du vil uansett ikke komme i toppform.

Påvirker fettforbrenningen
Det er funn i en fersk undersøkelse som gjør at forskere nå kommer med dette utsagnet. I undersøkelsen ble kun den aerobe formen testet, men man tror også at vårt DNA kan påvirke vår evne til å forbrenne fett gjennom trening.

Funnene kan for mange bety at timene med slit på treningssenteret er forbi, og man må finne andre måter å holde seg i form på. Ifølge avisen skal man med en enkel blodprøve kunne avgjøre om man har dette genet.

Få siste nytt fra Side2. no: Klikk her!

Oksygenopptak
Undersøkelsen ble gjennomført ved 14 institusjoner over hele verden, og mer enn 600 mennesker lot seg teste.

De som var med i undersøkelsen ble bedt om å trene sykling, og deres forbedring i aerob utholdenhet ble fulgt. Dette gjorde de ved å blant annet måle oksygenopptaket. Oksygenopptaket er nemlig en indikator på hjertets evne til å pumpe blod, og er også en av de beste profetiene for hvordan formen vil være når du blir gammel.

Løping, sykling og rask gange skal alle bidra til å øke kroppens evnet til å ta opp oksygen – og igjen øke motstanden mot sykdom. Ved å undersøke de frivilliges DNA fant de at 30 gener påvirker oksygenopptaket. Samtidig fant man at forandringer i elleve av disse er nært koblet opp mot forandringer i aerob form etter sykling.

Det interessante er at hver femte hadde en kombinasjon av gener som betydde at deres oksygenopptak nesten aldri ble endret, selv etter uker med målrettet sykling.

- Endringen i aerob form var så liten at det var lett å overse den, sier forsker James Timmons til den engelske avisen.

Endre kosthold
Han innrømmer at mange sikkert vil reagere på at man bare har sett på ett parameter innen fysisk form, og at det er andre fordeler ved aerob trening. Han mener allikevel at parametert de har undersøkt er ett av de viktigste.

De som bærer dette «dårlig form»-genet bør heller fokuserer på å forandre dietten sin. Det understrekes også at de kan dra fordeler av andre typer trening, som for eksempel vekttrening.

Kan testes
Forskerne har søkt om patent på en blodprøve som skal plukke ut de som har «dårlig form»-genet, og de tror den kan være på markedet innen ett år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Dårlig Form

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag