*Nettavisen* Nyheter.

Derfor forstår ikke kvinner kart

Forarget over at kjæresten, eller du selv, ikke kan lese kart? Forskere hevder å kunne forklare hvorfor.

24.01.05 21:11

Tidligere studier har ifølge News.com.au vist at kvinner har svakere romforståelse enn menn, hvilket gjør det vanskeligere å lese kart – for eksempel.

Nå mener forskere ved University of New Mexico de har funnet et mer detaljert svar på hvorfor det kan være slik.

Grått for menn, hvitt for kvinner
Ifølge forskerne handler det om fargen på hjernecellene man bruker når man skal løse problemer. Menn bruker 6,5 ganger så mye grå hjerneceller som kvinner, mens kvinner bruker 9,5 ganger så mye hvit hjernesubstans, når de har et problem å bryne hjernen sin på.

Grå hjerneceller, eller hjernesubstans, er svært sentrale i informasjonsbehandlingsprosessen i hjernen. Det er også gjort undersøkelser som viser at den grå hjernemassen spiller en viktig rolle i forhold til matematiske egenskaper, kartlesning og abstrakt tenkning. Hvit hjernesubstans knyttes til språk, samt til evnen til å gjøre flere ting på en gang.

- Dette kan bidra til å forklare hvorfor menn tenderer til å være best på områder som matematikk og kartlesning, mens kvinner tenderer til å være best i å integrere informasjon fra ulike deler av hjernen, slik man trenger i forhold til språk, kommenterer professor Rex Jung, en av forskerne som deltar i undersøkelsen ved University of New Mexico, overfor News.com.au.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag