*Nettavisen* Nyheter.

Derfor går Israel til knusende angrep

Foto: Mahud Hams (AFP)

Det fungerer å knuse nøtter med slegge, konstaterer norsk major.

17.11.12 16:02

I en masteroppgave fra Forsvarets høgskule i 2012 har major Fredrik Hedenstrøm forklart hvorfor Israel nå bruker voldsom styrke mot Gaza.

Hedenstrøm konstaterer at Israel Defence Force (IDF) lærte av angrepet mot Gaza i 2009. Mens angrepet ble fordømt internasjonalt, og kanskje særlig i Norge, opplevde Israel at angrepet fungerte. Norske offiserer sa i 2009 at Israel forspilte sitt omdømme når de brukte «slegge for å knekke nøtter».

Israelske offiserer opplevde derimot at det fungerer å eskalere til et nivå som motstanderen ikke har en sjanse til å følge, eller som brigader Gideon Avidor, leder for Institue for Advanced Military Thinking i Israel sa det før volden nå på nytt brøt ut:

«Avskrekking virker. Ikke hver gang, men i alminnelighet virker det. Det virket overfor Egypt. Det virket på Vestbredden. Det virket delvis i Gaza, hvor Hamas nå prøver å stoppe rakettskyting fordi de har noe å miste. De blir kanskje en stat. Andre fanatiske jihad-organisasjoner prøver nå å avfyre raketter. Men vi kan gjennomføre "Cast Lead" (israelske operasjoner i Gaza) hvert andre eller tredje år hvis det er nødvendig.»

Les en lengre artikkel om masteroppgaven her.

1000 raketter
Og det er nettopp det som nå skjer.

Både Jerusalem Post og Israeli daily Haaretz melder lørdag at raketter fra Egypt har truffet Israel. Jerusalem Post melder at raketten falt nær en landsby ved den sørlige grensen, men at ingen ble skadd.

Haaretz melder at mer enn 550 raketter fra Gaza har eksplodert inne i Israel siden operasjonene startet, og at det israelske militæret har angrepet mer enn 500 mål i Gaza. Den israelske regjeringen har godkjent å kalle inn 75.000 nye soldater.

Store skader
Hamas sier at israelske jagerfly traff regjeringsbygningen i Gaza by mens offensiven mot Gaza ble trappet opp igjen fredag morgen.

Øyenvitner sier det er store skader på bygningen i sentrum av byen og at den ble så godt som jevnet med jorda. Flere bygninger i nærheten ble også ødelagt.

I en erklæring sier Hamas-myndighetene at bygningen ble rammet av fire raketter, men at regjeringen «står fast på sine synspunkter og står ved folket».

Israels hær (IDF) bekrefter at hovedkvarteret til Ismail Haniyeh i Gaza er truffet i løpet av natt til lørdag.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marco Longari (AFP)

Tidligere på dagen hadde Hamas-ledelsen stilt seg opp foran bygget for å ønske delegasjonen til den egyptiske statsministeren Hisham Kandil velkommen til Gaza.

President Barack Obama snakket fredag kveld med både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Egypts president Mohamed Mursi for å roe ned konflikten med Gaza.

Overfor Netanyahu gjentok Obama at Israel har rett til å forsvare seg, og han beklaget at israelske og palestinske liv er gått tapt de siste dagene. Men samtalen dreide seg også om måter å trappe ned konflikten på, ifølge Det hvite hus.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mahmud Hams (AFP)

I samtalen med Mursi roste han den egyptiske presidentens forsøk på å dempe situasjonen.

Egypts statsminister Hisahm Kandil, som besøkte Gaza fredag, sier at Egypt er rede til å mekle i konflikten. Egypt er alliert med Hamas, men har også en fredsavtale med Israel.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: David Buimovitch (AFP)

Tusener av egyptere demonstrerte fredag mot de israelske flyangrepene på Gazastripen, samtidig som president Mohamed Mursi lovte å støtte palestinerne.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mohammed Abed (AFP)

I masteroppgaven siterer Hedenstrøm den israelske brigaderen Gideon Avidor som sier at mens USA og vesten har gått lei store tap i asymmetriske konflikter som i Afghanistan, så kan ikke Israel bare trekke ut sine styrker og sende dem hjem.

«Kanskje er det et spørsmål om 100 eller 200 år, men vi må fortsette til dette problemet er løst» sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.