Derfor gir du opp treningen

DU KAN GODT bare varme opp og gi deg om du er sliten etter det, sier treningsekspert.

DU KAN GODT bare varme opp og gi deg om du er sliten etter det, sier treningsekspert. Foto: Trening.no

Hva har de motiverte som de mindre motiverte ikke har?

24.01.11 08:11

(SIDE2:) Det er ikke alltid like lett å holde oppe motivasjonen til trening. Dette gjelder spesielt for nybegynnere, men også mere erfarne. Det kommer dager hvor det er tyngre å motivere seg enn andre.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Overraskende liten forskjell
Dersom du ønsker å gjøre treningen til en vane vil du bli overrasket over hvor liten forskjell det er på de som trener regelmessig og de som ikke. Det finnes ingen magisk pille som gir deg selvdisiplin og motivasjon.

Denne artikkelen er levert avTrening.no

Alt kommer an på måten du tenker.

Erfaringer viser at mange nybegynnere får problemer med motivasjonen allerede etter 1 til 2 måneder.

Entusiasmen faller
Selv om dette ikke er noen vitenskapelig studie, viser erfaring at de fleste starter treningen med entusiasme og spenning. Det første som skjer er at entusiasmen faller. Deretter oppdager de at resultatene ikke blir som forventet. Denne kombinasjonen kan være svært ødeleggende for motivasjonen videre og gjør at mange gir opp.

For treningsveiledere kan dette være svært frustrerende. De har nettopp fått i gang et menneske som har satt seg som mål å komme i bedre form, gå ned i vekt eller få trening som en vane. Veilederen vet at dette menneske er på vei til suksess. Likevel mister det motivasjonen.

Her er noen faktorer:

For mye fokus på vekt
Det å gå ned i vekt på en fornuftig og varig måte er ikke gjort over natten. Mennesker er ulike. For noen kan det ta få uker før man ser resultater, andre flere måneder. Dette kan være avhengig av treningstilstand, kosthold og arv. Derfor kan målsettingen for treningen ikke nødvendigvis være fokus på endring i vekt, men heller hvor mange økter per uke du klarer å trene.

Trener for hardt
Entusiasmen til nybegynnere medfører ofte for hard trening i oppstartfasen. Det er mye mer fornuftig å starte rolig og opparbeide seg en fornuftig treningsfrekvens over tid slik at kroppen får tid til å tilpasse seg treningen.

Trener ikke hardt nok
På den andre siden finner vi dem som ikke trener med høy nok intensitet. Her finner du tips til intensitetsstyring av treningen din.

Sammenlikner deg med andre
Dersom din treningspartner oppnår resultater raskere enn deg betyr ikke nødvendigvis at du trener feil. Vi kan reagere ulikt på trening. Ha fokus på målet ditt!

Hvordan tenker så en person som har trening som en vane versus en som har lett for å gi opp?

Som nevnt i innledningen ligger det ofte i måten vi tenker.

Her er 6 typiske eksempel:

1. Du har hatt en dårlig dag, er kanskje trøtt og sliten og tenker : «Jeg ønsker ikke å trene i dag».
Den som har lett for å gi opp tenker: jeg slutter. Den som har trening som vane tenker: jeg skal i alle fall prøve å varme opp. Er jeg fortsatt trøtt og sliten, stopper jeg.

2.Du kommer på trening og tenker: Treningen er kjedelig
Den som har lett for å gi opp tenker: jeg slutter. Den som har trening som vane tenker: jeg må prøve noe nytt for å gi treningen mer variasjon.

3. Du kommer hjem fra jobb og tenker: jeg er for stresset til å trene.
Den som har lett for å gi opp tenke: jeg slutter. Den som har trening som vane tenker: jeg blir mindre stresset av å trene. Trening gir en beroligende effekt.

4.Du er inne i en hektisk periode av livet ditt og har mistet noen treningsøkter i det siste og tenker: hvorfor trene når jeg er helt ute av det?

Den som har lett for å gi opp tenker: jeg slutter. Den som har trening som vane tenker: selv om jeg er litt ute av det tar det kort tid å komme i rytme igjen og ta igjen det tapte.

5. Etter noen ukers trening oppdager du: jeg har ikke gått ned i vekt

Den som har lett for å gi opp tenker: jeg slutter. Den som har trening som vane tenker: slutter jeg nå får jeg ikke se langtidseffekten av treningen.

6. Du konkluderer med at: jeg har ikke tid til trening

Den som har lett for å gi opp tenker: jeg slutter. Den som har trening som en vane tenker: jeg trener så ofte jeg klarer til ting roer seg litt ned.

LES FLERE ARTIKLER FRA TRENING.NO

De beste rumpeøvelsene
De beste mageøvelsene

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Trening

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag