Derfor gir ungdom blaffen

Foto: (Scanpix)

Forskere har nå undersøkt hvorfor noen ungdommer prioriterer fuktige byturer og å sove lenge om morgenen fremfor å gå på skolen. Her er deres konklusjon.

Lurer du på hvorfor tenåringer ikke bryr seg om viktige ting? Nå vet forskerne hvorfor.

Det er ikke de unges feil at de skulker skolen, går på fylla og sover lenge om morgenen. Forskere har nå oppdaget at tenåringer har spesielt lav aktivitet i et område i hjernen som styrer motivasjon.

Og mangelen på motivasjon kan forklare mye av den typiske tenårings-oppførselen. Med lav motivasjon blir belønning mindre attraktivt og risiko lettere å overse. Og det kan være en del av grunnen til at ungdom topper listene over fyllekjøring, ulykker og ubeskyttet sex.

Risiko og belønning
Det er forskerne ved US National Institute for Alcohol Abuse and Alcoholism som har undersøkt hvordan hjernen vår reagerer med motivasjon. 12 tenåringer og 12 voksne ble sammenliknet med hjernescanning mens de spilte et spesialdesignet pengespill.

Ønsket om å vinne penger og innsatsen til spillerne var lik for både unge og voksne. Men bildet av hjerneaktiviteten viste en helt annen historie. Området i hjernen som styrer motivasjon og beregner risiko mot belønning, ble mye mindre stimulert hos de unge deltakerne.

Trenger sterkere impulser
- Det ser ut til at hjerneaktiviteten som beregner risiko mot belønning er mye lavere hos tenåringene. Dette kan forklare hvorfor de unge trenger mer stimuli for å oppnå den samme intensiteten i hjerneaktiviteten, forteller forsker James Bjork til New Scientist.

- Forskjellene i hjerneaktiviteten blir enda større dersom belønningen ikke kommer øyeblikkelig. Og det er årsaken til at noen unge har spesielt vanskelig med å motivere seg for langsiktige mål, mener Bjork.

Siste saker på Mozon:
Karrierekvinner drikker mer
Farlige drikkevaner
Fløten kommer til slutt
10 tegn på at hun flørter
Å rense kroppen innvendig

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag