Torsdag kunne Nettavisen fortelle at rundt 540.000 færre lytter daglig til radio nå, enn rett før FM-sendingene trinnvis ble skrudd av gjennom 2017.

Les også: 540.000 lyttere har rømt fra radio etter DAB-tvangen

Fungerende radiosjef Jon Branæs forklarer den kraftige nedgangen slik:

- Nedgangen i radiomarkedet har vært reell og har hatt to hovedårsaker. For det første er det ennå færre radioapparater som tar inn DAB nå enn det var som tok inn FM i fjor og i forfjor. Folk kjøper fortsatt radioer, men det vil ta tid å komme opp på tilnærmet samme antall som før, sier han.

- For det andre møter radio sterkere konkurranse enn før fra andre medieplattformer, og ikke bare på lyd i form av musikkstrømming og podcast. Også andre tjenester på store og små skjermer tar tid som folk før brukte på radio, og denne utviklingen har gått over flere år, sier radiosjefen.

En tredje forklaring er også relevant, men det kommer vi tilbake til.

20 millioner FM-radioer nær ubrukelig

Det har vært estimert (udokumentert) at det har vært rundt 20 millioner FM-radioer i Norge i forkant av overgangen til DAB, mens omtrent 15 millioner av disse har vært antatt å være aktive. Nøyaktige tall finnes ikke.

Alle disse radioene har ganske enkelt ikke blitt erstattet av DAB-radioer.

I november 2017 ble det estimert at under halvparten av alle biler i Norge var utstyrt med DAB-radio, og dette er et betydelig marked for radiokanalene.

- Bilradioen har vært den største utfordringen på apparatsiden. Hovedvekten av de som til nå har skaffet seg DAB i bilen er storforbrukerne av radio, som står for majoriteten av billyttingen. Andre har utsatt oppgraderingen. Etter jul har prisene falt og tilbudet av adaptere er stort. Vi tror mange vil skaffe DAB-radio til bilen i løpet av 2018, sa sjef for Digitalradio Norge Jørgen Torvmark i februar.

Ifølge Torvmark viste tallene at radio ble benyttet i færre situasjoner enn før FM-slukkingen på grunn av at folk har færre DAB-radioer enn FM-radioer.

- Det er som forventet. Noen trenger mer tid til å få erstattet radio nummer to og tre. De kan for eksempel ha byttet ut kjøkkenradioen, men ikke rukket å gjøre noe med radioen i bilen eller på soverommet. Derfor vil nok salget av radioer fremdeles være høyere enn normalt i tiden fremover, avslutter Torvmark.

Det finnes ikke en oppdatert sentral oversikt over salgsutviklingen på DAB-radioer i Norge, men den siste Digitalradioundersøkelsen anslo tallet til 5,6 millioner.

Det lyttertallene ikke forteller

Det de offisielle radiotallene fra PPM-undersøkelsen ikke sier noe om, er hvor mange som hører på radio med de gamle FM-mottakerne. Kantar TNS-tallene gjelder nemlig bare de kodede nasjonale sendingene, men ikke lokalradio.

Og mange lokalradiostasjoner er fortsatt på FM-nettet - inkludert i de store byene. Det betyr at de som ikke har DAB-radio i bilen fortsatt mottar et lite utvalg kanaler.

Radio Metro opplyste tidligere i år at de hadde passert 280.000 ukentlige lyttere - en økning på 153 prosent. Også kanaler som Beats har gjort det godt.

Lokalradio vokser voldsomt

Ifølge Kantar Medias CATI-rapport har lokalradio vokst voldsomt den siste tiden, og har vokst seg forbi Bauer media med en daglig dekning på 14,3 prosent.

Selv i Oslo-området vokste lokalradio kraftig i årets første kvartal - selv om Oslo-folk skulle miste lokalradioen. I andre deler av landet er lokalradio i ferd med å bli større enn P4-gruppen.

- Lytterøkningen viser at lokalradio er en viktig bidragsyter til mediemangfoldet, sa direktør Mari Velsand i Medietilsynet i april.

Denne kraftige veksten har irritert de kommersielle radiokanalene, og i særdeleshet P4, som mener at flere lokalradiokanalere sender med lovlig høy effekt på sine FM-sendere i den hensikt å nå inn i storbyene. Resultatet er at de ifølge dem når ut til rundt en en million flere lyttere enn de har lov til.

Ifølge Klassekampen mener P4 at det er «konkurransevridende» at de får konkurranse fra kanaler på FM-nettet. Lokalradioene er på sin side svært irriterte på at de mistet tillatelsen til å sende på FM-nettet i storbyene da de riksdekkende kanalene bestemte seg for å bare satse på DAB.

Uavklart ESA-sak kan bli avgjørende

Det at lokalradioene er kastet ut av DAB i storbyene for å beskytte etableringen av DAB, har ført til at saken er tatt til ESA på grunn av etableringsfriheten.

Etter det Nettavisen forstår er behandlingen i ESA ført til en langt mer forsiktig fremgangsmåte i departementet i håndteringen av radio-sakene. Ikke minst har Frp programfestet at de vil liberalisere FM-regelverket kraftig - noe som blant annet betyr at det igjen vil bli åpning for sendinger på FM i storbyene.

Les også: Frp vil ha NRK, P4 og andre DAB-kanaler tilbake på FM