*Nettavisen* Nyheter.

Derfor har du ikke rett på NAV-penger

Hilde Gogstad er saksbehandler for ungdom ved NAV Sandefjord. Hun får ofte ungdom på døren som tror de har rett på støtte, men som blir overrasket over hvor mye de må bidra med selv. Foto: Privat

- Altfor mange tror de har rettigheter gjennom NAV-systemet som de faktisk ikke har, sier saksbehandler.

10.01.13 11:03

(SIDE2:) Når du fyller 18 år, er du myndig. Da kan du i prinsippet gjøre som du vil. For eksempel kan du flytte hjemmefra. Men du må altså økonomisk klare deg selv. Det siste året gikk «naving» inn i den norske ordboka. Men de fleste unge som søker hjelp hos NAV til å klare de faste utgiftene, blir overrasket over at de ikke har rett på hjelp.

Her er årsaken:
- Det koster å bo alene, du skal betale husleie, mat, klær, strømregning, telefonregning, TV lisens, busskort/ bilutgifter, kanskje må du til legen, du må ha skoleutstyr og ikke minst vil og må de fleste ha internett. Som student må man selv dekke dette og klarer du det ikke må man i ytterst konsekvens slutte i studier og ta lønnet arbeid. Om man da ikke velger å flytte hjem, sier saksbehandler for barn og unge i NAV Sandefjord, Hilde Gogstad til Side2.

Hun sier de ofte får unge på døren som innrømmer at de kanskje flyttet for tidlig og ikke helt forsto de økonomiske konsekvensene før de flyttet ut. Flere sliter med å få betalt husleie, har opparbeidet seg kredittkortgjeld og ønsker ikke å involvere foreldrene. Men det skal tungtveiende og ofte andre grunner til at NAV kan yte hjelp.

Lån og stipend
De fleste som vil flytte for seg selv, må søke lån og stipend fra Lånekassen. Det er ulike kriterier for å få fullt lån og stipend for borteboende skoleelever.

Skolen må ligge mer enn fire mil fra foreldrehjemmet. Du har samlet mer enn tre timer reisetid hver dag, og det er særlige forhold som gjør at du må bo borte.

Samtidig behovsprøver Lånekassen utbetalingen etter foreldrenes inntekt.

Å flytte sammen med venner eller kjæreste fordi du føler at du krangler for mye med foreldrene, gir deg altså ikke rett på lån og stipend om du da ikke oppfyller de andre kriteriene. Og du må stort sett ha jobb ved siden av om det skal gå økonomisk rundt.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn

Glemmer pliktene
- Altfor mange tror de har rettigheter gjennom NAV-systemet som de faktisk ikke har, sier saksbehandler for barn og unge i NAV Sandefjord, Hilde Gogstad til Side2.

Og det er det ikke heller alltid at foreldrene vet. Foreldrene dine har forsørgerplikt for deg fram til du er 24 år om du er under utdannelse, selv om barnetrygden stopper når du er 18 år.

Hilde Gogstad sier at henvendelsene de får kommer fra ungdom fra alle samfunnslag, også de med ressurssterke foreldre.

- Flere av ungdommene blir overrasket når de får beskjed om at de må bruke konfirmasjonspengene eller andre oppsparte midler først, sier hun.

Samtidig kommer ikke offentlig hjelp uten plikter.

Gogstad sier det er viktig å få snudd disse ungdommene som tror de har rett til sosialhjelp på NAV allerede i døren. Kommer de innenfor systemet, er det ofte vanskelig å få dem ut igjen.

Tiltak fra første dag
I Sandefjord kommune får de ikke automatisk sosialstønad om de har sluttet på skolen. De blir satt på «Tiltak på timen», det vil si at de må møte klokken 09000 hver dag og delta på kurs og jobbsøkerarbeid til klokken 15. Kommer de ikke, eller er veldig forsinket, får de fravær og trekk i utbetalingen.

Målet er å skaffe ungdommene en jobb. Mange velger å gå tilbake til skolen.

- Det første vi undersøker når en ungdom kommer hit og vil ha hjelp, er om de kan flytte hjem igjen. De fleste har oppdaget at det koster mer enn de trodde og klarer seg ikke alene. Det er utrolig hva noen kan opparbeide seg i kredittkortgjeld på kort tid. Mange har også husleierestanse. Vi kan ikke gjøre noe med gjelden, annet enn å gi dem en oversikt, sier Gogstad.

Hun sier det er svært negativt for mange å måtte gå inn i voksenlivet med betalingsanmerkninger allerede før de fyller 20.

- Vi følger at antall henvendelser fra ungdom i knipe har økt, men antall innvilgede søknader er relativt konstant. Mange i dag tror de vet hvilke rettigheter de har, men de er ikke så orientert om pliktene de rettighetene medfører, sier Hilde Gogstad.

LES OGSÅ:

Disse mastergradene gir høyest startlønn
Ikke skriv disse ordene i CV-en

LES FLERE SAKER:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.