Gå til sidens hovedinnhold

Derfor har vi fri 1. mai - lørdag får du ikke kjøpt mat og alkohol

Skal du sikre deg øl, vin eller matvarer før helga begynner du å få dårlig tid.

Mai måned er måneden for ekstra fridager for alle som har fri på «røde» dager. De kommer som perler på en snor. 1. mai, Kristi himmelfartsdag, 17. mai, 1. og 2. pinsedag. Men i år blir de av oss som alltid har fri på lørdag snytt for en ekstra fridag.

1. mai er denne uka. Men hvorfor har vi egentlig fri 1. mai? Dagen er arbeidernes kampdag. En internasjonal dag hvor arbeiderbevegelsen demonstrerer og kjemper for arbeideres rettigheter. Markeringen startet i USA helt tilbake i 1886. 1. mai dette året streiket 200.000 amerikanske arbeidere for innføring av åttetimers arbeidsdag.

Les også: Hvorfor feirer vi pinse? - Folk flest vet jo knapt hvorfor den feires

Markert første gang i 1890

Finn Erhard Johannessen, professor på Institutt for arkeologi på Universitetet i Oslo skriver på Norgeshistorie.no at 1. mai ble feiret for første gang i Norge i 1890.

Den industrielle revolusjon i Europa førte med seg mange nye, strengt kontrollerte og ensformige produksjonsformer med svært lang arbeidstid. Fabrikkeierne drev en hensynsløs utnytting av arbeiderne i helsefarlige fabrikker.

Les også: Charter-Svein er stjerne i pyramidelignende nettverk: - Vi advarer folk mot å gå inn i dette

Kravet om åttetimersdag ble derfor en meget viktig symbolsak.

«8 Timer arbejde, 8 Timer frihed, 8 Timer hvile»

Dette ble kalt tredelingen og stod på det første norske 1. mai-merket i 1892.

Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) ble opprettet i 1919 og hadde som en av hovedoppgavene å få i stand felles regler for en åttetimersdag.

Quisling innførte 1. mai som fridag

1. mai ble innført som lovfestet fridag av Vidkun Quislings regjering i april 1942, da som «arbeidets dag» etter tysk forbilde. Tre år senere ble fridagen fjernet. I 1947 ble 1. mai igjen offentlig høytidsdag og lovfestet fridag i Norge.

Siden 1970-årene har ofte venstresosialistiske partier og radikale fraksjoner hatt sine egne opplegg, noe som på mange måter har definert dagen for mange. På grunn av koronapandemien blir det ikke noe sedvanlig 1. mai-tog i gatene. LO kjører derimot en digital markering i år.

Les også: 20 kanonviner til under 200 kroner: – Et lite mesterverk (+)

Null salg av mat og alkohol lørdag

I år havner 1. mai på en lørdag, denne uka. Og du går ikke bare glipp av en fridag. «Alt» er stengt. Det vil si matbutikker (med unntak av de søndagsåpne) og Vinmonopolet må holde stengt.

Derfor kan du se langt etter en kald pils eller et godt glass vin i helga, om du ikke skynder deg. Spesielt hvis du bor i Oslo eller andre steder i landet hvor det heller ikke er åpent for alkoholservering til maten på restaurantene. Der hvor skjenkingen er gjenopptatt stenger serveringen av alkohol fortsatt kl 22.

Forrige helg samlet opp mot 1000 ungdommer seg i en park på St.Hanshaugen i Oslo. De var samlet i flere kohorter, men det ble store oppslag som følge av festhelgen. Denne uken er det også meldt flott vær på østlandet med opp mot 12-14 grader på det varmeste, så det forventes at mange samles ute også denne helgen. Riktignok ble forbudet mot flere enn to gjester hjemme opphevet i Oslo tidligere i uka.

Dagligvarebutikkene holder som sagt også stengt hele lørdagen. Det betyr at om du ikke har handlet mat og lignende innen fredag kveld, må du klare deg med det du har til mandag - om du ikke har en søndagsåpen butikk i nærheten.

Ingen øl etter kl 20 eller vin etter 18

Siden 1. mai ikke er en helligdag, men en høytidsdag stenger ikke butikkene eller Vinmonopolet/ølsalget tidligere dagen før enn det som gjelder andre hverdager. Det vil si at du kan kjøpe øl frem til klokka 20 fredag. Vinmonopolet har også normale åpningstider fredag.

Hvor lenge Vinmonopolet holder åpent på hverdager varierer noe. Enkelte steder stenger det 17, mens andre steder klokken 18. Her finner du åpningstidene for hvert enkelt utsalg.

Fredager er det gjerne mye kø på Vinmonopolet. I og med at det er stengt lørdag, kan du regne med at køen kan bli enda lengre i dag. Etter normal arbeidstid er det som regel ekstra mye trafikk.