*Nettavisen* Nyheter.

«Derfor hater jeg Malala»

- Jeg er stolt over å være den første pakistaneren og den første unge kvinnen som får denne prisen. Det er en stor ære for meg, sa Malala Yousafzais da hun møtte pressen fredag ettermiddag. Malalas gamle klassekamerater i Pakistan håper fredsprisen vil føre til at flere jenter får gå på skole. Men ikke alle i hjembyen Swat gleder seg over prisen (NTB). Foto: Susan Walsh (Ap)

Pakistansk journalist prøver å forklare hvorfor det er så stor misnøye rundt Malala.

15.10.14 12:54

Malala Yousafzai (17) har sjarmert mange i Vesten med sine fantastiske taleevner og sitt enorme politiske talent. Jenta har kjempet for at pakistanske jenter skal få en utdannelse på lik linje med pakistanske gutter. Det resulterte i at Taliban angrep henne på skolebussen og skjøt henne i hodet.

Nå får hun tildelt Nobels fredspris. Ikke alle er like begeistret for det. Den pakistanske finansjournalisten Kunwar Khuldune Shahid har i en kommentar forsøkt å redegjøre for hvorfor det er så vanskelig for mange pakistanere å ta Malala til sitt bryst.

Journalisten skrev opprinnelig bloggen i fjor da Malala ble fremmet som en favoritt til Nobels fredspris. Han relanserte bloggen på både Twitter og Facebook på fredag da det ble kjent at Malala får fredsprisen.

Han skiver at han vil være ærlig, og at han gjerne blir stemplet som en kvinnehater, fundamentalist, jihadist eller konspirasjonsteoretiker fordi «jeg ikke har noen skrupler ved å innrømme at jeg utvilsomt er alle de tingene».

- Den enkleste å hate
Shahid skriver at graden av hvor mye en pakistaner hater noen, avhenger av hvor enkelt det er å hate dem. Han mener Malala er blant de enkleste å hate.

«Her har du en jente som ikke er gammel nok til å ha et ID-kort, som utfordrer Pakistans største fiende uten et snev av frykt.»

«Hun tar en kule i hodet. Hun kjemper ingen sjåvinistisk kamp, men kjemper for noe så universelt hyllet som utdanning. For sitt tilrådelige mot får hun global hyllest, taler foran et globalt publikum i FN, møter USAs president og er så å si det eneste positive som har kommet fra dette landet i nyere tid.»

Klikk på bildet for å forstørre.

Journalist Kunwar Khuldune Shahid Foto: Kunwar Khuldune Shahid (Twitter)

Endrer versjonen
Men så snur og vender journalisten på historien, og presenterer en annen versjon.

«Her har du en jente som ikke er gammel nok til å ha et ID-kort, som tar side med Pakistans største fiende for å sverte landet, uten et snev av skam. Hun later som at hun tar en kule i hodet, og hjelper Vesten med å spre sin sjåvinistiske agenda under dekke av noe så universelt hyllet som utdanning.»

«For sin tilrådelige teaterforestilling får hun global hyllest, får muligheten til å tale for et globalt publikum i FN, møter USAs president og får lov til å utgi seg for å være det eneste positive som har kommet fra dette landet i nyere tid.»

Journalisten mener den siste versjonen er enklest å fordøye.

- Jenters plass er på kjøkkenet
Videre spør journalisten leserne om de tror det er enkelt for ham å akseptere at flaggbærere av hans religion er hans fiende, eller å akseptere at en fryktløs16-åringen står opp mot landets største trussel når menn som ham selv er opptatt med å beklage på vegne av «frihetskjempere».

«Hvordan kan jeg glede meg over Malalas globale bragd når jeg hele livet mitt har blitt fortalt at en jentes plass er på kjøkkenet? Det kan jeg ikke.»

Klikk på bildet for å forstørre.

17 år gamle Malala Yousafzai ble tildelt Nobels fredspris for 2014 for sitt arbeid for jenters rett til utdanning. Her er hun fotografert i Birmingham, hvor hun går på skole, fredag. Foto: Darren Staples (Reuters)

«Derfor hater jeg Malala»
«Jeg hater Malala fordi da trenger jeg ikke se på meg selv i speilet.»

«Jeg hater Malala fordi da kan jeg la hodet mitt forbli begravd i sanden.»

«Jeg hater Malala fordi da blir det å gifte bort datteren min det eneste ansvaret jeg har overfor henne.»

«Jeg hater Malala fordi da trenger jeg ikke å angre på alle de gangene min mor matet meg med sine egne hender, mens min søster var opptatt med oppvasken.»

«Jeg hater Malala fordi det hjelper meg å sove fredelig, med troen på egen overlegenhet fortsatt intakt.»

- En håndfull som støtter henne
Selv om mange anerkjenner Malalas mot, stempler fortsatt religiøse konservative i Pakistan henne som en vestlig agent som forsøker å forderve deres ideologi. Noen av hennes motstandere har gått så langt som til å antyde at Malala har en antiislamsk agenda konstruert av utlendinger, skriver NTB.

Mubarak Ali, som er en ledende pakistansk historiker, beklager at 17-åringen ikke ble hedret tilstrekkelig etter fredspriskunngjøringen, verken på offisielt nivå eller i samfunnet for øvrig.

- Det er bare en håndfull liberale enkeltpersoner og grupper som støtter Malala, hevder Ali.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.