RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
President Barack Obama avbildet på vei ut av presidentflyet Air Force One. Hvert år proklamerer USAs president Leiv Eiriksson-dagen, hvor oppdageren blir hedret.
President Barack Obama avbildet på vei ut av presidentflyet Air Force One. Hvert år proklamerer USAs president Leiv Eiriksson-dagen, hvor oppdageren blir hedret. Foto: Ringo H.w. Chiu (Ap)

Derfor hedrer president Obama det norske folk

Hvert år må den amerikanske presidenten hedre båndet til Norge i en offisiell kunngjøring.

I henhold til en amerikansk lovsamling for patriotiske interesser, må USAs president kunngjøre en rekke merkedager hvert år. Leiv Eiriksson-dagen er én av merkedagene som presidenten proklamerer hvert eneste år, og i den anledning blir gjerne forholdet til Norge brakt på banen.

«Leiv Eirikssons oppdagelse markerer begynnelsen på et meningsfullt vennskap mellom Norge og USA,» skriver Obama i kunngjøringen som ble utstedt i forrige uke på nettsiden til Det hvite hus.

Felles fortid
«På Leiv Eiriksson-dagen hedrer vi ham som en viktig brikke i vår felles fortid med det norske folk, og vi feirer den vågale, men likevel givende sjøreisen han og hans mannskap gjennomførte for tusen år siden,» skriver Obama.

Det var i 1963 at den norskættede Minnesota-senatoren Hubert H. Humphrey fremmet en fellesresolusjon i Kongressen om at presidenten måtte proklamere Leiv Eiriksson-dagen. Resolusjonen ble vedtatt av Kongressen året etter.

USA har en rekke forskjellige merkedager, som ikke nødvendigvis er offisielle fridager, men som presidenten er pålagt å proklamere hvert år. Det samme gjelder for Columbus-dagen 12. oktober.

- Det er altså kongressfolk fra de ulike gruppene som presser på å få slike dager minnet. Før dette ble vedtatt, var det bare Columbus, Columbus, Columbus, sier professor emeritus i nordamerikanske studier ved Universitetet i Oslo, Ole Moen, på telefon fra Houston, Texas til Nettavisen.

- Nordmenn vil avlive myten
Avisen The Indiana Gazette skrev følgende første dagen USAs president Lyndoin B. Johnson kunngjorde Leiv Eiriksson-dagen i 1964: «Nordmennene, som en gang for alle ønsker å avlive myten om at Christopher Columbus oppdaget Amerika, slutter seg til USA i dag med å hedre mannen de mener kom dit først, Leiv Eiriksson.»

Hvert år oppfordrer presidenten alle amerikanere til å markere dagen med «seremonier, aktiviteter og programmer for å hedre vår rike nordisk-amerikanske arv».

«For å hedre Leiv Eiriksson og feire vår nordisk-amerikanske arv, har Kongressen vedtatt en resolusjon 2. september 1964, som gir USAs president fullmakt til å proklamere Leiv Eiriksson-dagen 9. oktober hvert år».

9. oktober ble valgt fordi de første norske migrantene ankom New York med skipet Restauration på denne datoen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere