Gå til sidens hovedinnhold

Derfor kastet han skoene på Bush

Den amerikanske presidenten hevder han ikke følte seg truet og etterlyser gode skovitser.

Irakeren Muntazer al-Zaidi (28) var ukjent før han søndag kastet skoene sine mot USAs president George W. Bush, da han var på besøk i landet han okkuperte for drøye fem år siden.

Den irakiske journalisten al-Zaidi kastet først den ene skoen, så den andre idet han ropte: «Dette er et avskjedskyss fra det iraksike folket, din hund!» under en pressekonferanse Bush holdt sammen med den irakiske statsministeren Nuri al-Maliki i Bagdad.

Les: Kastet skoene sine på Bush

Idet al-Zaidi ble ført bort fra pressekonferansen av sikkerhetsvakter, ropte han at Bush er ansvarlig for at tusenvis av irakere har mistet livet og for at flere millioner iraksike barn er far- eller foreldreløse.

Symbolsk fornærmelse
Den irakiske journalisten og skokastingen har blitt det store temaet i Irak, og mandag gikk flere tusen mennesker i demonstrasjonstog i Sadr City i Bagdad. Under slagord som «USA ut av Irak» og med sko som symbol, viste de sin støtte til al-Zaidi og sin avsky overfor bush og USA.

Skosåler regnes som noe av det skitneste i mange arabiske land, og symboliserer dermed den verste fornærmelse. Slik har søndagens skokasting blitt symbolet på USAs - for mange irakere - uønskede tilstedeværelse i landet.

- Barbarisk handling
al-Zaidi sitter fremdeles i varetekt, anklaget for å ha utført en «barbarisk handling», og har ikke uttalt seg ytterligere. Skoene er beholdt som bevismateriale.

Broren Udai al-Zaidi uttrykker derimot stolthet over brorens skokasting.

- Takk Gud, Muntazers handling fyller irakiske hjerter med stolthet. Jeg er sikker på at mange irakere ønsker å gjøre det Muntazer gjorde. Han pleier å si at alle de foreldreløse barna er Bush sitt verk, sier Udai al-Zaidi til Reuters.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

HTML EMBED

Kidnappet
al-Zaidi tilbrakte for et drøyt år siden over to dager i fangenskap etter å ha blitt kidnappet av ukjente menn.

Gisseltakerne skal ha kidnappet journalisten da han var på vei til jobb i november i fjor. Han skal ha blitt dradd inn i en bil, for deretter å ha blitt kneblet og bundet før han ble banket opp til han mistet bevisstheten.

I løpet av de to dagene fikk han knapt mat eller drikke, mens han ble forhørt om jobben han gjorde. Ifølge al-zaidi fant han aldri ut hvem kidnapperne var.

To års fengsel
Journalistens arbeidsgiver, TV-kanalen Al-Baghdadia som sender fra Kairo i Egypt, ber om at han settes fri umiddelbart, og at ingen må skade ham mens han sitter i vareket. Enhver hard behandling vil ses som en påminnelse fra «diktatortiden, noe de amerikanske styrkene har sagt de invaderte for å få en slutt på.»

Den irakiske regjeringen krever på sin side at TV-kanalen beklager hendelsen.

- Han forsøkte å angripe et besøkende statsoverhode. Vi fordømme denne vanærende handlingen og ber TV-selskapet om å komme med en offisiell unnskyldning overfor en hendelse som skjemmer alle irakiske journalister og hele media, uttaler pressesenteret ved regjeringskontoret i en pressemelding.

Ifølge en av hans kolleger hadde han i lang tid hatt planer om å kaste sko på Bush hvis anledningen bød seg.

– Muntazer foraktet USA. Han foraktet amerikanske soldater, han foraktet Bush, sier en annen kollega.

- Verre enn noensinne i Irak

Forbanner Irak-krigen

- Tyrannisk forbryter
En av advokatene som forsvarte Iraks tidligere president Saddam Hussein, Khalil al-Dulaimi, har tilbudt seg å forsvare skokasteren. Han sier at så langt har om lag 200 advokater, også amerikanske, meldt seg til tjeneste, og han vil nå opprette en komité med forsvarere.

– Det var den minste ting en iraker kunne gjøre mot Bush, den tyranniske forbryteren som har drept to millioner mennesker i Irak og Afghanistan, sier Dulaimi.

- Bryr meg ikke
Ifølge en irakisk advokat risikerer al-Zaidi minst to års fengsel hvis han blir kjent skyldig i å ha krenket et statsoverhode på besøk .

President George W. Bush selv ler av episoden.

- Jeg skjønte ikke hva fyren sa, men jeg så sålen hans. Jeg kommer til å tenke på sko-vitser en god stund fremover. Jeg har ikke hørt noen gode så langt, sier Bush til timesonline.co.uk.

På TV-bildene er det en kjapp president som dukke runna når skoene kommer flygende gjennom luften.

– Jeg bryr meg ikke om det. Hvis dere ønsker fakta, så kastet han en sko i størrelse 10, sa Bush etter hendelsen søndag kveld. Han fremholdt også at han ikke følte seg truet.

Humanitær krise
Situasjonen i Irak har bedret seg de siste månedene, og dødstallene blant sivile og soldater har gått tilbake i 2008. Likevel er situasjonen i landet blant de verste i verden, og lokalbefolkningen lider under mangel på rent vann, sikkerhet og en normal hverdag.

Frykten for selvmordsangrep rettet mot folkerike steder er fremdeles høyst reell, og det samlede tallet på døde irakere varierer fra mellom 85.000 til én million mennesker. Svært mange barn har også mistet faren eller begge foreldrene i løpet av krigsårene.

En intern granskningsrapport viser at bestrebelsene for å få til gjenoppbygging i Irak er ødelagt av indre strid i byråkratiet, vold og mangel på helt grunnleggende kunnskap om det irakiske samfunnet, og USA har ikke lyktes med stort mer enn å reparere det som ble ødelagt under invasjonen.

Journalister mål
Også forholdene for journalister er svært vanskelige i Irak.

Siden invasjonen har 136 journalister mistet livet, 114 av dem var iraksiske statsborgere. De er fleste av dem er regelrett drept, mens andre er drept i kryssild eller andre krigshandlinger. I tillegg er 51 andre tilknyttet medier drept, mleder cpj.org.

HTML EMBED
Reklame

På tilbud: Den norske skogsmaskinen barna elsker

Kommentarer til denne saken