*Nettavisen* Nyheter.

Derfor kjenner du blodsmaken

Har du noen gang trent så hardt at du har fått blodsmak i munnen?

(SIDE2): Det er som regel ikke skadelig, bare et tegn på at du har tatt i litt hardt, ifølge iform.no. Sjekk ut hva som skjer med kroppen under hard trening.

Blodsmaken skyldes sannsynligvis at blodgjennomstrømmingen blir mye kraftigere enn ellers under harde fysiske anstrengelser. Det blodet som har sirkulert i de indre organer, strømmer nå ut i musklene. Lever og jernsmak er derfor ikke et ukjent fenomen når hjertet hamrer for fullt midt under hard trening, ifølge nettsiden.

Melkesyre dannes det en liten mengde av hele tiden når kroppen forbrenner glykolysen. Dette klarer imidlertid kroppen å frakte bort så lenge man holder seg innenfor den aerobe sonen (at man ikke jobber hardere enn at man tilfører musklene så mye oksygen at de klarer å frakte bort melkesyra). Når man så beveger seg over i den anaerobe sonen klarer ikke kroppen lenger å frakte bort melkesyren, og man merker at man blir stiv. Eksempler på ting der man jobber i den anaerobe sonen kan være 100 m løp, vektløftning, eller sjauing av tunge gjenstander o.l.

Høy puls
Pulsen er svært individuell, og man kan ikke sammenligne seg med andre, men jo høyere pulsen er, jo mer belastende er det for hjertet. Dersom du alltid trener med høy puls og over lengre tid, kan faren være at kroppen ikke klarer å restituere seg etter treningene og man bryter ned kroppen i stedet for å bygge den opp. Derfor er det lurt å veksle mellom trening med høy intensitet og trening med lavere intensitet. det er også viktig at pulsen normaliseres i pauser hvis du trener intervalltrening.

Stølhet
Stølhet oppstår ved at det blir opphopning av melkesyre i muskulaturen. Ved gjentatt trening vil terskelen for hva vi klarer uten å lage melkesyre øke. Ved intervalltrening eller varierte trening er det mindre sannsynlig at du blir støl, enn ved trening som kun belaster en muskelgruppe.

LES MER OM HELSE, TRENING OG VELVÆRE HER

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.