*Nettavisen* Nyheter.

Derfor kollapset brua

Foto: (Scanpix)

Stillasfirma siktet etter brukollaps i Trondheim.

31.05.13 11:55

To personer omkom i ulykken, som skjedde da flere hundre tonn armeringsjern og sement falt med på en trafikkert vei ved Leangen 8. mai i år.

Under gjennomgangen av granskingen fredag ønsket ikke Kristian Reinertsen, direktør for entreprenørdivisjonen i selskapet, å kommentere hva som ligger bak den mangelfulle avstivningen. Han viser til den pågående politietterforskningen.

Siktet selskapet
Politiet har tatt ut siktelse mot Master Solutions, firmaet som bygget stillaset som kollapset i Trondheim. To personer mistet livet i ulykken.

Selskapet er siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 151, skriver Adresseavisen.

- Vilkåret er tap av menneskeliv og ødeleggelse av fremmed eiendom. Strafferammen er på tre år, sier politiadvokat Aage Midling.

Det er selskapet, og ingen enkeltpersoner, som er siktet.

- Ingen varsellamper
Morten Bjerkås, leder for Reinertsens teknologiavdeling, gikk under pressekonferansen fredag gjennom de mulige årsakene selskapet har sett på.

- Undersøkelser viste støpedagen at reisverket var utnyttet til halve sin kapasitet. Ingen varsellamper lyste, fortalte Bjerkås.

SINTEF Byggforsk har bistått entreprenøren i granskingen. Brua kollapset klokka 14.24, og den maksimale belastningen på det midtre reisverket ble nådd før begge veifelt var fylt av betong, heter det i rapporten.

- Hadde vi holdt på en halvtime til, hadde det gått bra, fortalte Morten Bjerkås, leder for Reinertsens teknologiavdeling.

Etterforskes
Både politiet, Vegvesenet og Arbeidstilsynet utfører sine egne granskinger og etterforskning i saken.

Etter ulykken har Reinertsen innført flere konkrete tiltak. Blant annet skal en tredjepart komme inn og kontrollere midlertidige reisverk som det som kollapset. Et annet tiltak er å stanse trafikken på steder før det foregår støping med betong, slik det gjorde på ulykkesstedet. Dessuten etablerer Reinertsen en egen gruppe for teknisk sikkerhet.

Påpekte feil
Før brukollapsen hadde Statens vegvesen flere ganger påpekt feil og mangler i arbeidet, skriver E24.

I en kontrollmelding fra Statens vegvesen i november i fjor heter det at det flere ganger er blitt observert og bemerket at stillasene på anlegget ikke var riktig utført, eller mangelfullt satt opp. Samtidig jobbet arbeidere fra Reinertsens polske underselskap på stillaset.

Dagen etter det var gitt beskjed om at dette måtte utbedres omgående, var det ikke gjort. Vegvesenet skriver i sin melding at «støpingen har blitt utført fra et ikke godkjent stillas. Dette har også forekommet ved tidligere støp.»

Entreprenøren skrev i en kommentar til kontrollørmeldingen at de beklager.

To dødsulykker
Også i juni 2012 var selskapet involvert i en dødsulykke i Trondheim, da en polsk arbeider mistet livet som følge av at en betongkonstruksjon falt.

De to omkomne i ulykken ved Leangen var 53 år gamle Kjell Magnar Olsen fra Levanger, som arbeidet på stedet, og 37 år gamle Ingeborg Gundersen fra Brekken i Røros. Hun kjørte på veien under brua da den raste sammen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.