RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor kommer Ementor-emisjonen

Sist oppdatert:
Onsdag kveld gjennomførte IT-selskapet Ementor og styreformann Åge Korsvold en emisjon. iMarkedet har sett nærmere på årsaken til emisjonen
Les også:

Ementor får Oslo kommune
Ementor-emisjon på 113 mill. (Ny2)

iMarkedet har de siste ukene sett nærmere på utviklingen til Ementor. Grunnen er at utviklingen i den nordiske IT-bransjen har gått tregere enn ventet i tredje kvartal, noe som slår hardt ut for et selskap som Ementor.

Onsdag ettermiddag valgte Ementor å gjøre noe med situasjonen. Selskapet hentet inn 113 millioner kroner.

Sårbare for økning i arbeidskapitalen

Ementor hadde likvide midler på 252,3 millioner kroner pr. 30. juni 2003. Kontantstrømmen fra driften i kvartalet var på svake minus 74,6 millioner kroner.

Fortsetter Arne A. Jensen & Co. å ha en dårlig kontantstrøm, samtidig som forholdet mellom kundefordringene og leverandørgjelden blir skjev, vil arbeidskapitalen til Ementor øke raskt. Dermed blir Ementor sårbare.

Dette regnestykket har trolig Ementors styreformann Åge Korsvold også gjort. Dette førte til at han valgte å gjennomføre emisjonen onsdag.

10 måneder siden sist emisjon

Som årsak til at Ementor igjen gjennomfører en emisjon, sier Ementor-sjef Arne A. Jensen at pengene er nødvendig for å kapre outsourcingsoppdrag og for å øke soliditeten. Ementor skal nemlig prioritere outsourcing eller fjerndrifting av bedrifters applikasjoner og datasystemer fremover. Til dette er blant andre tidligere Microsoft-sjef i Norge Ole Morten Settevik hentet inn for å lede denne virksomheten.

Outsourcing er en kapitalintensiv forretningsmodell. Det kan man bare spørre aksjonærene i Telecomputing om, og da særlig fra den tidlige fasen til selskapet.

Ementor-styreformann Åge Korsvold gikk til sine venner i meglerhuset ABG Sundal Collier for å hente inn 113 millioner kroner. Sist gang Ementor hentet penger var for 10 måneder siden. Da var det Riulf Rustad som var styreformann, og han valgte å bruke Jan Petter Sissener og Alfred Berg i emisjonen.

Den gangen hentet Ementor, som da het Merkantildata, inn 104 millioner kroner. Pengene skulle brukes til oppkjøp i Sverige. Oppkjøpene har investorene aldri sett noe til. I stedet har pengene gått til å finansiere driften til Ementor.

Tror på svakt tredje kvartal

I en kommentar i etterkant av emisjonen, sier Norse-analytikeren Thomas Lie i Norse, at plasseringen tyder på at utviklingen i tredje kvartal har vært svakt

- Emisjonen er tegn på at kontantstrømmen fra drift i tredje kvartal ikke er spesielt sterk, sier Lie til iMarkedet.

Han sier videre at tredje kvartal vanligvis er et sesongmessig svakt kvartal for bransjen.

- Vi har en hold-anbefaling grunnet lave utsikter til positive kurstriggere i et sesongmessig svakt tredje kvartal. Ementor er relativt lavt priset (spesielt EV/SALES), men vi mener selskapet ikke fortjener markedsprising før selskapet viser en finansiell utvikling slik strategien tilsier at de kan gjøre, sier Lie i en kommentar.

Mistet to finansdirektører

Inn i vurderingen av Ementor bør også tas med at selskapet har mistet to av sine finansdirektører. Først gikk Svein Hov Skjelle til Telecomputing.

Deretter forsvant Gottfred Langseth ut døren hos Ementor.

Ementor-sjef Arne A. Jensen sparte nok et par millioner i lønnskostnader på at de to finansdirektørene forsvant. Men, noe god signaleffekt har det definitivt ikke gitt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere