RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
RASEHAT: Dylann Roof poserer med sørstatsflagget.
RASEHAT: Dylann Roof poserer med sørstatsflagget.

Derfor krangler de om dette flagget

Sist oppdatert:
Sørstatsflagget foreslått fjernet etter kirkedrapene i USA.

Sørstatsflagget, eller konføderasjonsflagget, er et hvitkantet og stjerneprydet blått andreaskors på rød bakgrunn. Det brukes i offentlig sammenheng i flere delstater, inkludert South Carolina.

Av tilhengerne regnes det som et flagg som står for uavhengighet og sørstatenes historie, av motstanderne som et symbol på slaveri og rasisme.

LES også: Wal-Mart og Sears dropper sørstatsflagg

Krever flagget fjernet
Etter kirkedrapene i delstatsbyen Charleston sist uke, der ni mennesker ble skutt og drept av 21 år gamle Dylann Roof, krever flere nå at flagget fjernes. Blant dem er både religiøse ledere, folkevalgte og også South Carolina-guvernøren Nikki Hayes. Det er funnet nettsider med video av Roof der han brenner det amerikanske flagget for deretter å holde opp sørstatsflagget.

- Den hatske drapsmannen har et sykt og forskrudd syn på flagget. Vi har forandret oss gjennom tiden, og vi vil fortsette å endre oss, men det betyr ikke at vi skal glemme fortiden, sa Hayes på en pressekonferanse mandag kveld.

LES: Roof kan ha skrevet rasistisk manifest
LES: 21-åring tilstår kirkeskyting – ville starte rasekrig

Som republikaner, får Hayes flere kommentatorer til å heve et øyebryn – tradisjonelt har det vært vanlig at republikanere støtter bruken av flagget. Men hendelsen i Charleston har fått flere republikanere til å huske på at det snart er presidentvalg. Og også presidentkandidatene Jeb Bush og Marco Rubio har sagt at flagget bør fjernes – selv om de ikke krever at delstatsmyndighetene gjør det.

Splittelse

- Flagget har blitt for splittende og for vondt for mange amerikanere. Mens noen sier flagget representerer forskjellige ting, for forskjellige personer, så kan vi ikke nekte for at det også representerer en alvorlig splittelse av samfunnet, som vi må få reparert, sier leder for Republikanernes nasjonale komité, Reince Priebus.

PRESIDENT: Barack Obama.

Demokratene har gått lenger i kritikken, og mandag sa president Barack Obama at USA «ennå ikke er kurert for rasisme».

- Dette er ikke bare snakk om hvorvidt det er uhøflig å si «nigger» offentlig. Det er ikke målestokken for om rasisme fremdeles eksisterer eller ikke.

LES mer: Obama: - Bruk av «nigger» er ikke målestokken

Ringvirkninger
Og drapene i den historisk betydningsfulle kirken, kan også få konsekvenser for flaggets bruk i de andre sørstatene som fremdeles benytter det.

Mississippi er den eneste delstaten som fremdeles har konføderasjonsflagget innlemmet i sitt delstatsflagg. I 2001 ble det foretatt en folkeavstemning for å få det fjernet, men to tredjedeler stemte for å beholde flagget slik det har vært siden 1894. Etter kirkedrapet har over 4500 mennesker så langt, skrevet under på en kampanje for å endret flagget.

- Jeg håper Mississippi endrer flagget vårt og slik beveger seg inn i nåtiden, slik at vi alle kan være stolte av flagget vårt, sier initiativtaker Jennifer Gunter.

Hun får støtte også av medlemmer i delstatskongressen.

- Vi må huske fortiden vår, men vi må ikke la den definere oss. Som kristen oppfatter jeg at flagget vårt har blitt noe som anses som krekende. Vi må starte samtaler for om vi skal endre Mississippis flagg, sier speaker Philip Gunn.

Historisk betydning
I en undersøkelse fra 2011, sa hver tiende amerikaner at de forbinder sørstatsflagget med noe positivt. En av tre hadde derimot negative konnotasjoner – og de med afroamerikansk bakgrunn, demokrater og de høyt utdannete var de som var mest negative til flagget.

For flagget har vært kontroversielt lenge. I etterkant av borgerrettighetsbevegelsens fremvekst er flagget blitt forbundet med politisk strid, og forbindes av motstanderne med raseskille og slavehold.

Sørstatsflagget slik vi kjenner det, er egentlig et militært flagg. Det ble tatt i bruk under den amerikanske borgerkrigen på 1860-tallet, men ble i løpet av 1940- og 50-tallet tatt i bruk av segregasjonister og andre som opponerte mot myndighetenes endring av lover som skilte mørke og hvite i USA i borgerrettighetstiden. Også Ku Klux Klan har brukt flagget.

Skaperen av flagget, som opprinnelig var satt i hjørnet på et hvitt flagg, William Thompson, uttrykte seg slik om flaggets symbolske betydning, i 1963:

- Et slik flagg vil være et passende emblem for vår unge konføderasjon, og støttet av de tapre hjerter og sterke armer i sør, vil det snart ta plass blant de stolteste i vår nasjon, og bli æret av den siviliserte verden som den hvite manns flagg, sa Thompson.

ORIGINALEN: Sørstatsflagget slik det så ut i 1863 - blått andreaskors med stjerner p årød bakgrunn, på et «uskyldshvitt flagg».


(Kilder: LA Times, CNN, pbs, wikipedia)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere