*Nettavisen* Nyheter.

Derfor lar noen seg friste

Forskere har funnet ut hvorfor noen personer ikke kan motstå mat.

18.05.06 11:10

(SIDE2): Forskerne skannet hjernen til ulike personer for å vise at noen er spesielt sensitive for reklamer om mat.

Fikk se bilder
Studien, som er publisert i the Journal of Neuroscience, er utført av «the Medical Research Council's Cognition and Brain Sciences Unit», melder BBC News.

Forskerne viste testpersonene bilder av fristende mat, som for eksempel sjokoladekake, sunn mat som brokkoli, og ekkel mat som råttent kjøtt. Samtidig målte de hjerneaktiviteten deres med en skanner.

Testen viser at fristende mat aktiverte den delen av hjernen som kan kalles «belønnings nettverket».

- Funnene beviser at noen personers «belønningssenter» er mer sensitive til appetittvekkende mat, sier forsker Dr John Beaver.

Dette forklarer hvorfor noen lettere kan utvikle sykdommer som overspising, opplyser han.

- Dette er først og fremst relevant med tanke på veksten av overvekt, fordi personer blir bombardert med reklamer av fristende mat og salgsautomater, fortsetter han.

Ufrivillig spising
Doktor og ekspert på overvekt, Ian Campbell, mener studien beviser at vi ikke kan forklare matinntak så enkelt som at personer har manglende vilje eller er grådige.

- En ufrivillig og unromal nevrofysiologisk reaksjon på bilder av tiltrekkende mat, presentert gjennom lure reklamer, gjør det utrolig vanskelig for noen berørte personer å motstå, sier Campbell.

Les mer om trening, helse og velvære.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.